Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surse din Congres: Turcia poate cumpăra avioane F-16. Se elimină amendamentele care blocau vânzarea

anews.com.tr
f 16

Potrivit informațiilor obținute din surse din Congres, amendamentele prezentate de Menendez și van Hollen care restricționau vânzările de F-16 către Turcia, au fost eliminate din proiectul de lege, informeaza anews.com.tr

Două amendamente introduse de senatorii democrați Bob Menendez și Chris van Hollen, care condiționează potențialele vânzări de F-16 către Turcia cu o serie de condiții, au fost eliminate din versiunea Senatului proiectului de lege privind cheltuielile anuale pentru apărare ale SUA. Senatul s-a reunit marți pentru a finaliza proiectul de lege NDAA (National Defense Authorization Act), care include bugetul apărării pentru 2023.

Aproape 900 de amendamente depuse pentru a fi incluse în proiectul de lege continuă să fie discutate. Nu sunt programate voturi până la 14 noiembrie, când camera se reunește din nou după o pauză pentru alegerile de la mijlocul mandatului din SUA. Potrivit informațiilor obținute din surse din Congres, amendamentele prezentate de Menendez și van Hollen au fost eliminate din proiectul de lege.

După ce Senatul va adopta NDAA, aceasta va fi transformată într-un text comun cu o versiune anterioară adoptată în cadrul Camerei Reprezentanților, înainte de a fi trimisă pe biroul președintelui american Joe Biden pentru a fi promulgată.

Un amendament similar cu cele prezentate de Van Hollen și Menendez, care urmărea să impună condiții pentru achiziționarea de F-16 de către Turcia, a fost adăugat la versiunea Camerei Reprezentanților a proiectului de lege NDAA, dar se așteaptă ca aceste adăugiri să fie eliminate în textul comun.

Amendamentele urmăreau să impună mai multe restricții asupra vânzării de F-16 și de kituri de modernizare către Turcia, inclusiv să solicite președintelui să informeze Congresul cu privire la "măsurile concrete" pe care le-a luat pentru a se asigura că avioanele de război "nu sunt folosite de Turcia pentru survolări teritoriale neautorizate repetate ale Greciei sau pentru operațiuni militare împotriva aliaților Statelor Unite".

Amendamentul propus de van Hollen viza în special forțele siriene conduse de YPG, ramura siriană a PKK, o organizație desemnată drept teroristă în Turcia, SUA și UE. SUA au încheiat un parteneriat cu FDS conduse de YPG în eforturile sale de a contracara Daesh/ISIS în nord-estul Siriei, atrăgând furia Ankarei într-o tensiune majoră asupra relațiilor bilaterale.

De asemenea, amendamentul condiționează orice transfer de ratificarea de către Ankara a candidaturilor de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei. Se afirmă că eforturile diplomatice ale Turciei la Washington au fost eficiente în această modificare în Senat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.