Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE După ultimele evenimente, Florin Cîțu schimbă cel mai controversat secretar de stat

Inquam Photos / George Calin
Florin Citu

Cel mai vechi secretar de stat din cabinetul condus de Florin Cîțu este pe făraș! După ce Victor Opaschi a reușit nu doar să-și pună în cap cultele religioase forțându-le acceptarea campaniei de vaccinare și ridiculizând ritualul înmormântării celor decedați de Covid prin declarații stupide de genul „Familia are posibilitatea să fotografieze persoana decedată”, surse din PNL confirmă înlocuirea acestuia de la conducerea Secretariatului de Stat pentru Culte, poziție în care a fost numit de Victor Ponta în 2012.

Totodată, vârsta înaintată a acestuia (73 de ani) și mai ales lipsa sa de implicare în timpul pandemiei pentru a sprijini libertatea religioasă i-au făcut pe liderii coaliției de guvernare să caute o persoană care să comunice mult mai coerent în această perioadă dificilă nu doar pentru stat, ci și pentru Biserică. Nici măcar deputații minorităților naționale nu mai susțin păstrarea acestuia, ci înlocuirea lui cu o persoană care să nu pună în pericol finanțarea minorităților religioase. De altfel, fondurile pe care minoritățile religioase le primesc de la Secretariatul de Stat pentru Culte sunt alocate conform legii și nu țin de persoana care deține poziția de secretar de stat.

Sunt 3 nume vehiculate în acest moment:

Cezar Păvălașcu, chiar mână dreaptă a lui Victor Opaschi la conducerea Secretariatului de Stat pentru Culte. Acesta declara, cu maximă nonșalanță, că nimeni nu a închis bisericile în România în timpul pandemiei, fiind un fidel partener și susținător al politicilor lui Opaschi la Culte. Despre Păvălașcu nu se știu foarte multe lucruri pentru că nu are niciun fel de profil public, fiind văzut la diferite reuniuni doar ca însoțitor al lui Opaschi. Liderii PNL au confirmat pentru STIRIPESURSE.RO că nu îl vor pe Păvălașcu șef la Culte din cauza anumitor aspecte nu tocmai ortodoxe din faptele sale, însă ar avea susținător în persoana lui Silviu Vexler, deputat din grupul minorităților și preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Mulți liberali îl doresc pe Cătălin Raiu, singurul român consacrat la nivel internațional ca expert în libertate religioasă la OSCE. Raiu a fost persoana publică cea mai activă în timpul pandemiei, atât prin zeci de texte scrise, cât și prin sute de apariții TV și radio, propunând mai multe idei de armonizare a libertății religioase cu restricțiile pandemice. Contactat de STIRIPESURSE.RO, Cătălin Raiu a declarat faptul că, în opinia lui, la Secretariatul de Stat pentru Culte, e nevoie de o foarte bună comunicare cu presa și cu partenerii internaționali, dar că nu este interesat de această poziție.

De susținerea unora dintre liberali se bucură și Radu Carp, profesor universitar doctor la Universitatea din București, membru al PNL, și recunoscut ca expert în domeniul relației stat-culte prin mai multe cărți și articole publicate.

USR-PLUS nu are o propunere pentru Culte și cere demiterea lui Opaschi din guvern. Lideri alianței pun condiții ca noul secretar de stat să nu aibă persoane cu probleme de integritate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.