Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Emoții pentru Iohannis. Estimări PNL: pragul la referendum ar putea crește cu 100.000 de voturi

sondaj

Liberalii estimează că pragul necesar validării referendumului din 26 mai, convocat de președintele Klaus Iohannis pe tema justiției, ar putea să crească cu aproximativ 100.000 de voturi dacă Guvernul schimbă legea prin OUG în varianta dată publicității de AEP. Cu alte cuvinte, liberalii se așteaptă că va fi mai greu de atins cvorumul necesar validării consultării populare.

În prezent, legea spune că:

  • referendumul este valabil dacă participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente
  • rezultatul este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente

În proiectul de OUG, listele electorale permanente sunt înlocuite cu „Registrul electoral la data votării”.

'Pe Registrul Electoral se operează mult mai rapid tot ce înseamnă tineri care împlinesc 18 ani, decese, domicilii stabile, sunt actualizate în timp real de primari. Vor fi probabil undeva la 100.000 de voturi în plus necesare pentru validarea referendumului”, au spus surse din conducerea PNL pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Registrul electoral este un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare a cetățenilor români cu drept de vot.

Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.