Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surse: În plin proces de insolvență a Euroins, compania-mamă încearcă să răscumpere o parte din creanțe

Inquam Photos / Octav Ganea
euroins

Eurohold, compania mamă a Euroins, încearcă să cumpere o parte dintre cele mai importante creanțe deținute de firme care nu au legătură cu asigurările, precum firme de avocați, publicitate și IT, scrie Adevărul.ro.

Surse avizate au declarat pentru „Adevărul” că la termenul care are loc vineri, 26 mai, la Tribunalul București se va alege și firma care va derula întreaga procedură de insolvență, aceasta putând fi deopotrivă una agreată de Eurohold, care are un astfel de drept de a se opune numirii unui lichidatori pe care nu-l agrează.

„La termenul anterior, toți cei 6 creditori Calificați care au făcut o propunere de lichidator au ales unul dintre practicienii agreați de ASF. În ultimele zile, acești creditori (4 avocați, o firmă IT, una de publicitate) ar fi fost contactați telefonic de o persoană care s-ar fi prezentat ca reprezentant al Euroins și care le-ar fi propus ca o companie românească sa le cumpere creanțele. Până la acest moment, cel puțin doi dintre avocați ar fi vândut creanța deținută la Euroins. Este de așteptat ca toți creditorii ofertați să își vândă creanțele deținute la Euroins, realizând că este o soluție mult mai avantajoasă decât recuperarea (limitată) în procedura falimentului. Cumpărătorul creanțelor este Eurohold, firma mamă din Bulgaria, iar preluarea creanțelor îi oferă noului creditor oportunitatea de a propune un alt lichidator preferat de Euroins”, au declarat sursele citate pentru „Adevărul”.

Contactați telefonic, specialiști în insolvență au declarat pentru „Adevărul” că astfel de proceduri sunt perfect legale, vânzarea unei creanțe fiind un drept care se transferă.

„Sunt situații în care cumpărătorul nu vrea să i se cunoască identitatea și preferă să cumpere creanțele prin interpuși”, au declarat specialiștii în insolvență pentru „Adevărul”.

„Au dreptul să-și valorifice creanțele, inclusiv prin vânzare. Este un drept legal”, au declarat alți specialiști în insolvență contactați de „Adevărul”.

ASF agrează CITR, Eurohold pe cei de la Maestro Sprl

Surse judiciare contactate de „Adevărul” au afirmat că la termenul din luna aprilie, firma specializată în insolvență agreată de ASF ar fi CITR, în timp ce Eurohold, compania mamă a Euroins, ar agrea un alt specialist – Maestro SPRL – care a gestionat și insolvența COS Târgoviște, vândută în plină procedură de faliment.

De altfel, presa centrală din România a scris în ultima perioadă că Maestro SPRL, sub pretextul că masa credală era controlată de acționarul debitoarei COS Târgoviște, ar fi condus procedura exact cum au vrut rușii timp de 8 ani.

Pe de altă parte, presa bulgară tot scrie de câtva timp că grupul Eurohold ar fi finanțat și de Atanas Tilev, care ar fi băgat zeci de milioane de euro în afacerile Eurohold. Tilev e reprezentat în Eurohold de divizia bulgară a băncii rusești VTB CAPITAL (una din primele bănci sancționate după invadarea Ucrainei).

 

ASF a retras autorizația de funcționare a Euroins la 17 martie

Autorizația de funcționare a Euroins a fost retrasă la data de 17 martie, procesul fiind înregistrat la data de 21 martie, cu ultime modificări la data de 18 aprilie.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.

Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

Potrivit ASF, la data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.

Decizia Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România.

În acest sens, ASF menționa faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control.

Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.