Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Începe bătălia pe scaunul lui Klaus Iohannis, în interiorul PNL

Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale și a lăsat vacant postul de co-președinte de la conducerea vechiului PNL. Deși au fuzionat, PNL și PDL vor merge cu formula de co-președinți până în anul 2017, atunci când vor avea loc alegeri generale pentru conducerea noului PNL.

În acest tablou, oamenii din vechiul PNL nu au timp prea mult pentru a savura victoria lui Iohannis. Bătălia internă a început și, cel puțin pentru moment, ar fi vorba de trei tabere.

Favoritul pentru a-i lua locul lui Klaus Iohannis este Ludovic Orban, ne-au explicat surse din PNL. Acesta este prim-vicepreședintele cu cel mai mare număr de voturi de la Congres, dar are un singur defect în ochii liberalilor: s-a apropiat prea mult de Vasile Blaga și PDL. De altfel, Orban este favoritul lui Vasile Blaga în această cursă.

Pe de altă parte, Orban a fost unul dintre cei mai activi oameni în această campanie electorală și are relații foarte bune cu teritoriul. Surse din PNL susțin că Orban își face campanie internă încă din timpul campaniei electorale pentru europarlamentare. După demisia lui Antonescu el a fost primul care și-a anunțat intenția de a candida, dar pe urmă s-a retras.

În cursa pentru scaunul lui Klaus Iohannis intră și senatorul Teodor Atanasiu. Adevăratul șef al Cooperativei din PNL, Teodor Atanasiu are avantajul de a-l fi dat jos pe Crin Antonescu și a-l instaura pe Klaus Iohannis.

Reproșul major care i se aduce de către liberali este că are o apropiere nefirească de PMP și Traian Băsescu. Mulți liberali se tem că Atanasiu ar forța cooptarea Elenei Udrea și a lui Băsescu în noul PMP. Pe de altă parte, Atanasiu controlează foarte bine teritoriul, în special Transilvania, Ardealul și, mai nou, Bucureștiul.

Există și o a treia tabără, să le spunem a ”spectatorilor”. Aceștia nu se vor implica direct, însă vor juca de partea uneia dintre tabere. Prima tabără de spectatori este cea a lui Marian Petrache, NR. 2 în actualul PNL. Petrache a dat mâna cu Atanasiu la Congres, dar între timp relațiile dintre cei doi au redevenit glaciale.

Pe de altă parte, există tabăra ”fanilor lui Crin Antonescu”. Aceștia aveau pregătit planul de a-l reînscăuna pe Antonescu președinte, în caz că pierdea Iohannis. Lucrurile nu au ieșit cum își doreau, așa că trebuie să se reorienteze.

P.S. Un cuvânt greu de spus îl va avea Klaus Iohannis, cel care nu va renunța la conducerea PNL până la momentul în care va trebui să depună jurământul la Cotroceni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.