Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Jocul PSD-ALDE: de ce s-au despărțit Dragnea și Tăriceanu

dragnea tariceanu

Liderul PSD, Liviu Dragnea și copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, au anunțat public că cele două partide vor merge separat în aceste alegeri parlamentare, asta după ce s-a analizat serios varianta de a merge pe liste comune.

Citește și: Victor Ponta vorbeşte despre PRU: AVERTISMENTUL transmis lui Bogdan Diaconu

Citește și: Oana Zamfir, către Tăriceanu: 'Ați luat bani de la Vântu?' Tăriceanu: 'Ăăă...'

Citește și: FOTO Pozele cu FIICA SA de 15 ANI care l-au scos din minţi pe Cristi Boureanu

Surse politice convergente ne-au explicat că în spatele acestei decizii stau două motive. Primul este legat de o cercetare sociologică care a venit în curtea PSD și care le arată social-democraților că electoratul lor preferă să îi vadă mergând individual pe liste la parlamentare. Până acum, la fiecare rundă de alegeri, PSD tracta după sine alte partide mai mici, pentru a exista siguranța că au cu cine să facă alianță, după alegeri.

Aceeași cercetare sociologică a arătat că PSD+ALDE ar face cu doar 3% mai mult decât un PSD care candidează pe forțe proprii. Din punct de vedere politic, PSD pierdea dacă îi lua pe cei de la ALDE în alianță.

În schimb, dacă ALDE merge individual și intră în Parlament, ei vor aduce un aport de cel puțin 5% în alianța cu PSD. Pe studiul sociologic amintit, ALDE ar obține 6-7%, dar cu redistribuirea ar putea ajunge la 8-9%. Există temerea că ALDE nu va face pragul electoral, dar cei doi lideri de partid au decis să riște pe 11 decembrie.

Al doilea motiv pentru care PSD și ALDE merg separat îl constituie relațiile din teritoriu. Celor de la PSD ne le-ar fi convenit să cedeze aproape 30 de locuri către ALDE, mai ales în județe în care oamenii lui Tăriceanu stau foarte prost. Liviu Dragnea a luat în calcul și o potențială revoltă internă, pentru că aducerea oamenilor de la ALDE ar fi însemnat scoaterea unor oameni de la PSD de pe locurile eligibile. O astfel de variantă ar fi putut conduce la o abandonare a luptei de către anumiți primari sau lideri județeni ai PSD, ceea ce ar fi afectat serios scorul partidului la nivel național.

În fine, obiectivul PSD+ALDE pe o candidatură separată este să scoată peste 45% la votul direct, iar prin redistribuire să se apropie de 50%, cu șansa chiar de a depăși pragul care le asigură majoritatea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.