Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE Klaus Iohannis ar putea pleca în Japonia în timpul negocierilor finale pentru noul Guvern

Inquam Photos / Octav Ganea
iohannis cotroceni

Președintele Klaus Iohannis a fost invitat să participe, pe 22 octombrie, la ceremonia de întronare a noului împărat al Japoniei, Naruhito, unde sunt așteptate sute de oficialități de top din toate colțurile lumii, au spus surse politice pentru STIRIPESURSE.RO. În proporție de 90%, Klaus Iohannis va da curs invitației, cu rezerva că până la un anunț oficial al Administrației Prezidențiale, vizita ar putea să fie anulată din cauza discuțiilor pentru formarea noului Guvern. În acest context, este posibil ca șeful statului să nu se afle în țară în prima jumătate a săptămânii viitoare, când se vor purta negocierile finale între premierul desemnat și partidele parlamentare pentru susținere la vot.

Șeful statului are programată, azi, de la ora 17.00, o declarație de presă în care este așteptat să anunțe pe cine propune premier. Candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului, potrivit Constituției. Dacă premierul este propus azi, acesta trebuie să se prezinte cel mai târziu vinerea viitoare în fața Parlamentului, cu echipa de miniștri, pentru votul de încredere. Cel mai probabil, spun surse politice, votul în Parlament o să aibă loc săptămâna viitoare, urmând ca în zilele următoare premierul desemnat să negocieze punctual cu fiecare partid parlamentar în parte condițiile pentru susținerea cabinetului său. Dacă pleacă în Japonia, Klaus Iohannis se va întoarce joi sau vineri în România, au mai zis sursele citate, astfel că instalarea viitorului Guvern are șanse mari să aibă loc la sfârșitul săptămânii viitoare.

Parlamentul acorda încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor. Dacă trece testul Parlamentului, primul-ministru, miniștrii și ceilalți membri ai Guvernului trebuie să depună ulterior individual, în fața Președintelui României, jurământul de credință. Guvernul în întregul său și fiecare membru în parte își exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.

Citește și: Luptă cruntă pentru comisarul european: lista celor 3 'finaliști' ai României / SURSE .

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.