Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Klaus Iohannis intră în jocul politic cu o mutare de efect

Inquam Photos / Octav Ganea
iohannis cotroceni

Liberalii își fac planurile post-moțiune, iar președintele Klaus Iohannis este pregătit să intre în scenă cu o mișcare politică cu efect puternic.

Surse politice susțin pentru STIRIPESURSE.RO că liberalii vor face un joc de așteptare. Ei vor forța PSD-USR-PLUS-AUR să vină cu soluția la această criză politică, după ce au dat jos Guvernul prin moțiune de cenzură.

În acest joc va intra președintele Klaus Iohannis, cel care i-ar putea chema împreună la consultări pe cei de la PSD-USR-PLUS-AUR, încercând astfel să contureze ideea că partidele care au dat jos Guvernul formează o coaliție și va aștepta o variantă de premier din partea acestora.

De ce împreună cele 3 formațiuni? Pentru că la votul pe moțiunea de cenzură nu a fost o majoritate conjuncturală la un proiect de lege, ci o majoritate politică clară fiind vorba de gestul politic suprem în democrație, acela de la da jos un guvern căruia același Parlament, dar altă majoritate politică i-a acordat votul de încredere. Prin urmare ar fi firesc ca noua majoritate să aibă și o soluție, un candidat pentru funcția de premier și un program de guvernare.

Lucrurile s-ar putea complica însă și mai mult. Cei de la PSD i-ar putea aminti președintelui Klaus Iohannis de momentul în care, tot la consultările de la Cotroceni, PSD și ALDE au cerut să vină împreună, dar președintele a refuzat, deși cele două partide erau într-o coaliție neoficială. Evident, decizia și modul în care vor fi chemate partidele la Cotroceni aparține președintelui, singura armă a partidelor fiind neprezentarea. Dacă vor alege să nu se prezinte, partidele vor face jocul așteptat de către Klaus Iohannis, cel care va putea acuza faptul că PSD-AUR-USR-PLUS au dat jos un Guvern, dar, de fapt, nu vor să rezolve criza politică.

Klaus Iohannis a lăsat să se întrevadă această strategie, atunci când a explicat că ar putea fi nevoie de două runde de consultări cu partidele, situația fiind una extrem de complicată.

De altfel, noul președinte al PNL, Florin Cîțu, a făcut și el un pas în sensul acestei strategii, atunci când a refuzat să-i răspundă la telefon noului lider al USR-PLUS, Dacian Cioloș.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.