Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Liviu Dragnea invocă nereguli grave în Dosarul Referendumul

Inquam Photos / Octav Ganea
liviu dragnea iccj

Liderul PSD, Liviu Dragnea, se află la Înalta Curte de Casație și Justiție, acolo unde se judecă contestația sa în Dosarul ”Referendumul”, dosar în care liderul PSD a primit doi ani de închisoare cu suspendare.

Citește și: UPDATE: Liviu Dragnea a ajuns la ÎCCJ

Surse apropiate liderului PSD susțin că acesta, prin intermediul avocaților, va indica o serie de nereguli în fața judecătorilor de la ÎCCJ. Este vorba despre erori de procedură, care ar putea conduce chiar și la anularea sentinței, ne-au precizat sursele noastre.

Punctul forte atacat de Liviu Dragnea este eroarea de procedură la elaborarea motivării de către completul de judecată. Pe lângă faptul că motivarea a venit mult mai târziu decât termenul legal, ea nu ar fi fost semnată nici de judecătorii care au dat sentința.

Principala semnătură care trebuia să se regăsească pe motivarea condamnării lui Dragnea este cea a Liviei Stanciu, care la vremea respectivă a condus completul de judecată și era președinte al ÎCCJ.

Se pare că Livia Stanciu nu a mai apucat să semneze, pentru că s-a pensionat, iar apoi a plecat judecător la Curtea Constituțională. De asemenea, un alt judecător care a făcut parte din completul de judecată în Dosarul ”Referendumul” s-a pensionat imediat după pronunțarea sentinței și nu a mai apucat să își pună semnătura pe motivare.

Din informațiile noastre, motivarea în Dosarul ”Referendumul” a fost semnată de actualul președinte al ÎCCJ, Iulia Tarcea, dar acest lucru s-a făcut în afara termenului legal de 60 de zile. Tocmai de acest aspect se leagă și Liviu Dragnea, care forțează o anulare a sentinței.

Potrivit art. 598 din Codul de procedură penală, contestaţia împotriva executării hotărârii penale se poate face în următoarele cazuri: când s-a pus în executare o hotărâre care nu era definitivă; când executarea este îndreptată împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare; când se iveşte vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare; când se invocă amnistia, prescripţia, graţierea sau orice altă cauză de stingere ori de micşorare a pedepsei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dezbate, marţi, contestaţia la executare depusă de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, împotriva condamnării la doi ani închisoare cu suspendare primită în dosarul "Referendumul".

Iniţial, Dragnea a depus contestaţia la Tribunalul Bucureşti, însă această instanţa şi-a declinat competenţa în favoarea ÎCCJ.

Acţiunea are ca obiect contestaţia la executare (art. 598 Noul Cod de procedură penală), aceasta fiind o cale extraordinară de atac.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.