Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Natalia Gavriliţa ar putea fi noul prim-ministru al R.Moldova

Natalia Gavriliţă

Deputata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Natalia Gavriliţa urmează să conducă noul Guvern de la Chişinău, care, cel mai probabil, va fi învestit în funcţie joi, 29 iulie, conform unor surse Adevărul.

Liderul PAS, Igor Grosu, care ar urma să ocupe funcţia de preşedinte al Parlamentului, a anunţat că despre componenţa noului Cabinet de miniştri se va afla la sfârşitul săptămânii curente, după consultările dintre preşedintele ţării, Maia Sandu, şi fracţiunile parlamentare.

Potrivit legislaţiei, majoritatea parlamentară propune un candidat la funcţia de prim-ministru, care este desemnat ulterior de către şeful statului.

Candidatul desemnat îşi formează echipa de miniştri şi elaborează programul de guvernare, după care se prezintă în plenul Parlamentului pentru a solicita vot de încredere.

La începutul lunii ianuarie 2021, Natalia Gavriliţa a mai fost o dată candidat la funcţia de prim-ministru, însă în alte circumstanţe.

Atunci, preşedintele Maia Sandu a desemnat-o pe Gavriliţa la funcţia de premier pentru a provoca alegeri parlamentare anticipate, în speranţa că majoritatea aprlamentară de la acea vreme, PSRM-ŞOR, nu îi va oferi votul.

Prin urmare, Guvernul Gavriliţa a obţinut zero voturi din partea deputaţilor.

Potrivit paginii oficiale a PAS, Natalia Gavriliţa este vicepreşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate.

În 2019, a fost ministra Finanţelor în guvernul condus de Maia Sandu.

În perioada 2015–2019, a fost director general al Fondului Global pentru Inovare.

A activat ca secretar de stat al Ministerului Educaţiei, în perioada 2013-2015.

Gavriliţa a mai deţinut funcţia de şefă a Departamentului politici şi dezvoltare macroeconomică în cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului şi şefă a Departamentului politici şi coordonarea asistenţei externe din cadrul Cancelariei de Stat.

Pe parcursul carierei sale a activat ca expertă internaţională pentru Banca Mondială, IFC, UNICEF şi alte organizaţii internaţionale.

Natalia Gavriliţa este licenţiată în drept internaţional şi are un masterat în politici publice la Şcoala de Guvernare J.F. Kennedy a Universităţii Harvard. Este căsătorită şi are un copil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.