Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE: Preşedintele Iohannis pregăteşte o acţiune la CCR împotriva Guvernului

iohannis ccr

Scandalul dintre preşedintele Iohannis şi Guvern, pe tema mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim este doar la început. Dincolo de declaraţiile publice, fără efect concret, preşedintele pregăteşte şi acţiuni instituţionale.

Surse politice convergente au declarat, pentru STIRIPESURSE.RO, că preşedintele Iohannis urmează să formuleze o sesizare a Curţii Constituţionale, pentru conflict între autorităţi. Vizat ar putea fi memorandumul adoptat săptămâna trecută în secret de Guvern, prin care se demarează mecanismul de consultare în vederea mutării ambasadei.

Vezi şi: Cum să rezişti tentaţiei dulciurilor: Alimente sănătoase care taie pofta de dulce

În acest domeniu există şi un precedent notabil. În vara anului 2012, Curtea Constituţională a tranşat un conflict între preşedintele Băsescu şi premierul Ponta. Acesta din urmă dorea să reprezinte România la Consiliul European, încă CCR a decis că preşedintele este cel care reprezintă statul în exterior.

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, vineri, că memorandumul secret pe politică externă discutat săptămâna trecută în Guvern - referitor la mutarea Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim - a fost o mare greşeală. 

"Săptămâna trecută, în Guvern s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politică externă. Asta a fost o mare greşeală, fiindcă în chestiuni de politică externă, dacă vorbim de documente secrete, care evident sunt sensibile, altfel nu ar avea de ce să fie secrete, trebuia să fie consultat preşedintele, lucru care nu s-a întâmplat. În Constituţie, în toate deciziile CCR, în practica politică din România se statuează şi se ştie că este nevoie, în interesul României, nu în interesul altcuiva, de o consultare instituţională între premier şi preşedinte, că este nevoie, în interesul României, nu în interesul cuiva particular, ca autorităţile publice să colaboreze loial", a afirmat Iohannis la Cotroceni.

Vezi şi: La asta nu te-ai fi gândit până acum: Codul numeric personal al fiecăruia ascunde un secret

O acţiune la CCR a preşedintelui este încurajată şi de Augustin Zegrean, fostul şef al Curţii. Acesta a afirmat că "suntem în prezenţa unui conflict juridic de natură constituţională".

"Problemele de politică externă sunt, uitaţi-vă în Constituţie, exclusiv ale preşedintelui. El conduce politica externă a României, el stabileşte înfiinţarea de misiuni diplomatice, împreună cu Guvernul stabileşte, numeşte ambasadorii, dar ambasadorii străini sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României", a declarat Zegrean la TVR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.