Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - PSD & aliații avansează prudent spre Faza II din Parlament

strategy

Camera Deputaților a adoptat săptămâna trecută legea prin care se amână plata ratelor la bancă, dar și legea care suspendă plata facturilor la utilități (la apă, gaze, curent). Ambele proiecte au fost inițiate în regim de urgență de PSD și aliații săi Pro România și ALDE, pentru a reduce efectele economice ale restricțiilor impuse în pandemie. Liberalii au spus că legile fac mai mult rău decât bine și le-au atacat la Curtea Constituțională, astfel că ele nu sunt promulgate și nu intră în vigoare până nu se pronunță judecătorii CCR.

Pe agenda Parlamentului mai așteaptă două legi similare susținute puternic de PSD și care fac parte dintr-un singur pachet mai amplu: un proiect pentru scutirea de la plata chiriei și un alt proiect pentru plafonarea preţului medicamentelor şi a alimentelor de strictă necesitate.

  • Legea privind aplicarea unor scutiri de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgență, adoptată de Senat, prevede că atât persoanele fizice cât și firmele sunt scutiți de la 1 martie 2020, în anumite condiții, de la plata chiriei pe perioada stării de urgență. Facturile emise pentru plata chiriei aferente lunii martie 2020 se anuleaza, iar sumele achitate se restituie de indata, mai prevede proiectul legislativ care urmeaza sa intre in dezbaterea parlamentarilor (mai multe informatii aici).
  • Legea privind plafonarea preţului medicamentelor şi a alimentelor de strictă necesitate prevede că se plafonează preţurile la raft ale medicamentelor, materialelor sanitare, dispozitivelor medicale şi alte asemenea, precum și a alimentelor în sensul în care la costul de producţie, adaosul poate fi de maximum 10% din acest cost, iar pe lanţul de distribuţie adaosul total nu poate depăşi 10% din preţul de vânzare al producătorului (proiectul adoptat de Senat poate fi consultat aici).

Chiar dacă toate legile dorite de PSD au trecut de Senat într-un singur calup, la Camera Deputaților s-a adoptat doar amânarea ratelor la bancă și a facturilor la utilități.

De ce nu a trecut PSD la aprobarea întregului pachet?

Surse parlamentare spun că social-democrații au stabilit că este nevoie să se mai facă calcule și discuții cu toate părțile implicate, pentru a evita eventuale pericole ascunse. Deja liderul interimar PSD Marcel Ciolacu și secretarul general interimar PSD Paul Stănescu au discutat luni cu reprezentanții marilor lanțuri de magazine despre plafonarea prețurilor la alimente. Surse social-democrate spun că vor mai urma discuții politice.

Cel mai probabil, al doilea calup de legi nu va intra la vot final în această săptămână în Camera Deputaților.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.