Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE Remanierea lui Tudorel Toader, tot mai plauzibilă. Cine ar putea fi ministrul care ar readuce liniștea în coaliție/ UPDATE Reacția lui Toni Neacșu

Inquam Photos/ Octav Ganea
toader tudorel

Surse politice de la vârful PSD au declarat, pentru STIRIPESURSE.RO, că înlocuirea lui Tudorel Toader de la Ministerul Justiției pare a nu mai fi o imposibilitate, fiind luată în calcul de tot mai mulți lideri ai Puterii, unul dintre numele vehiculate pentru preluarea portofoliului fiind Toni Neașcu.

Situația lui Tudorel Toader ar urma să fie tranșată la următorul CEx al PSD, sursele menționate precizând că ședința ar urma să aibă loc, cel mai tarziu, miercuri.

Citeste si Tudorel Toader susține că Augustin Lazăr nu poate ataca procedura de revocare în instanță: Instanţa de contencios nu aplică normele constituționale

Sursele citate spun că PSD este nemulțumit de activitatea lui Tudorel Toader, întrucât așteptările se refereau la redactarea unei ordonanțe privind amnistia sau grațierea. Mai mult, la vârful PSD nu se dorea neapărat revocarea procurorului general, acesta nefiind o miză politică, iar procedura demarată de ministru a creat o situație tensionată atât în societate, cât și în mediul politic.

De altfel, situația din justiție a creat tensiuni și în coaliție, Călin Popescu Tăriceanu solicitând un ministru al Justiției tehnocrat. Chiar dacă portofoliul revine PSD, tensiunile ar putea escalada astfel încât să se ajungă la pierderea majorității în Parlament. Pentru evitarea ruperii coaliției, PSD ar fi recurs la un compromis în ceea ce privește Ministerul Justiției, spun surse politice de la vârful PSD.

Astfel, Toni Neacșu ar fi, în viziunea Puterii, propunerea potrivită pentru acestă funcție. Avocatul este fost judecător, membru al CSM. A fost exclus din magistratură ca urmare a unei condamnări de un an de închisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunilor de participatie improprie la infractiunea de abuz in serviciu, fals intelectual, participatie improprie la infractiunea de uz de fals si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Procurorii l-au acuzat că timp de câteva luni, în 2012, în calitate de membru al Consiliului, ar fi încasat nejustificat 67.000 de lei,  reprezentand venituri din salarii si asociate (din care diurna de detasare in suma de peste 13.000 lei), aferente unui numar de 48 de zile in care a absentat nemotivat de la serviciu.

Condamnarea definitivă a fost dispusă în martie 2015, termenul de încercare fiind de 3 ani. Astfel, în prezent, avocatul este reabilitat, existând posibilitatea, legal, să fie membru al Guvernului, au explicat surse din sistemul judiciar pentru STIRIPESURSE.RO.

Toni Neașcu este specialistul dorit de Tăriceanu, dar si un potential ministru care ar putea elabora masuri legislative dorite de PSD, au declarat sursele politice mentionate.

Așadar, situația lui Tudorel Toader va fi tranșată la ședința CEx, care va avea loc, cel mai târziu, miercuri. Atunci se va stabili, concret și oficial, dacă ministrul Justiției va fi înlocuit și dacă Toni Neașcu este varianta potrivită.

UPDATE Reacția lui Toni Neacșu

Avocatul Toni Neacșu susține că nu are cunoștință ca numele său să fi fost folosit într-un asemenea context, menționând că nu face politică.

"Dezmit categoric orice intenție sau discuție în legătură cu o astfel de posibilitate. Nu am cunoștință ca numele meu să fi fost folosit într-un astfel de context. Nu fac și nu am făcut vreodată politică.
Nu am să încurajez discuțiile care vizează o decizie pur politică și cu care nu am nimic de-a face, deși personal consider că d-ul Tudorel Toader are un mandant consistent și valoros cum de mult nu a mai fost la Ministerul Justiției. Deci, fake news, sau, cel puțin, pentru că nu cunosc sursele jurnalistului, informație eronată", a scris Toni Neacșu pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.