Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surse: România pregătește prelungirea temporară a embargoului pentru cerealele ucrainene

farm-europe.eu
cereale marea neagra

Premierul Marcel Ciolacu a informat luni conducerea PSD, reunită într-o ședință BPN la sediul central, că la Guvern se pregătește un ordin comun al ministerelor Agriculturii, Economiei și Finanțelor privind interzicerea temporară pentru o perioadă de 30 de zile a importulului cerealelor ucrainene, până când va fi gata sistemul de licențiere, au declarat surse social-democrate pentru Știripesurse.ro.

„Spre deosebire de Polonia și Ungaria, România a avut un dialog permanant atât cu Ucraina, cât și cu Comisia Europeană. Din acest motiv, nu a intrat în țară niciun camion cu cereale ucrainene de vineri până azi și nici nu va intra”, susțin surse din PSD.

Astfel, se va veni cu o amânare de 30 de zile a deciziei Comisiei Europene de a pune capăt restricțiilor, până când Ucraina va implementa un mecanism prin care să nu afecteze piața din România.

Polonia, Ungaria şi Slovacia au anunţat că, în mod unilateral, că vor continua să interzică importurile de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisie de a pune capăt restricţiilor.

Haos general și lovitură pentru fermieri

Ucraina era unul din cei mai mari exportatori mondiali de cereale, înainte ca invazia rusească din 2022 să îi reducă capacitatea de a expedia produse agricole prin porturile sale de la Marea Neagră.

De atunci încoace, fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile realizate prin ţările vecine, inclusiv prin România.

Cu toate acestea, afluxul de cereale şi oleaginoase ucrainene în ţările vecine au afectat veniturile fermierilor est europeni astfel că guvernele din regiune au interzis importurile de produse agricole din Ucraina.

În luna mai a acestui an Uniunea Europeană a intervenit pentru a împiedica acţiunile unilaterale ale ţărilor membre şi a impus propriul său embargou cu privire la importurile din Ucraina în ţările vecine.

Conform restricţiilor introduse de Bruxelles, Ucrainei i s-a permis să exporte produse agricole prin cele cinci ţări membre UE din Europa de Est, cu condiţia ca aceste produse să fie vândute în altă parte. Vineri, executivul comunitar a decis să nu prelungească aceste restricţii, după ce Ucraina a promis că va lua măsuri pentru a controla exporturile de produse agricole spre ţările vecine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.