Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE S-a pus în mișcare planul pentru izolarea PSD

Premierul Ludovic Orban a discutat joi, la Guvern, cu președintele PMP, Eugen Tomac, despre șansele schimbării legii electorale astfel încât primarii cât și președinții de Consilii Județene să fie aleși în două tururi de scrutin în 2020, au relatat surse guvernamentale pentru STIRIPESURSE.RO.

Sunt probleme pentru că ALDE și Pro România NU VOR alegerea șefilor de CJ în două tururi, așa cum doresc PNL, USR și PMP. ALDE și Pro România vor ca șefii Consiliilor Județene să fie aleși de consilierii județeni.

Pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin există un acord între PNL, USR, PMP, ALDE și Pro România, dar și aici este o problemă. Deși pe hârtie au majoritate în Camera Deputaților, în realitate estimările la ora actuală sunt că proiectul privind alegerea primarilor în două tururi nu ar aduna suficiente voturi și că mai este nevoie de plecări din PSD.

UDMR și PSD vor menținerea actualului sistem electoral: alegerea primarilor și a șefilor de CJ într-un singur tur.

În funcție de evoluția negocierilor din Parlament, este posibil ca săptămâna viitoare să se treacă la un vot în plenul Camerei Deputaților.

Miza este uriașă pentru toate partidele.

Actualul sistem de alegere a administrației locale favorizează în special PSD și UDMR. Schimbarea sistemului electoral va permite coaliții în turul doi pentru izolarea PSD și UDMR.

Alegerile locale reprezintă baza de plecare pentru alegerile parlamentare care dau noul guvern, astfel că zilele acestea partidele își joacă interesele pentru viitoarea configurație parlamentară din 2020-2024.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.