Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Traian Băsescu, încercuit la stânga Prutului: trădări, fumigene și posibile surprize la europarlamentare în R.Moldova

sah

Partidele românești au lansat pentru alegerile europarlamentare din 26 mai o amplă campanie electorală peste Prut, în joc fiind zeci de mii de voturi, comparabile cu un județ din România și care ar putea să reprezinte cheia intrării în Parlamentul European pentru unele formațiuni de la București.

Cu o imagine bună în rândul a aproape 50% din cetățenii Republicii Moldova, Traian Băsescu intră în cursă din poziția de cel mai important jucător de peste Prut în campania la europarlamentare. De asemenea, liderul PMP, Eugen Tomac, născut în sudul Basarabiei, se bucură de notorietate la Chișinău, fiind și fost parlamentar PD ales în Diaspora cu voturi consistente din R.Moldova.

Vehiculul electoral al PMP este Partidului Unității Naționale din Republica Moldova, al cărui președinte de onoare este Traian Băsescu, militant al unirii României cu Republica Moldova și un susținător deschis al parcursului proeuropean al basarabenilor.

Surse politice spun însă că, spre deosebire de alte alegeri, de această dată PMP se află sub un adevărat asediu și că este de așteptat ca Traian Băsescu să piardă voturi în favoarea celorlalți combatanți după ce mai multe formațiuni adversare au făcut o coaliție informală împotriva lui.  De asemenea, Băsescu a primit o lovitură de la liderii opoziției de la Chișinău, Maia Sandu și Andrei Năstase.

La alegerile parlamentare din 2016, PMP a primit 62% din voturile din Republica Moldova, urmat de PNL - 15%, PSD - 9% și USR - 5,6%.

PSD

Oamenii lui Liviu Dragnea se află în relații apropiate cu Partidul Democrat din R.Moldova condus de Vlad Plahotniuc, unul din cei mai bogați și influenți politicieni de peste Prut, și a cărui faimă merge mână în mână cu numeroasele controverse care planează în jurul său. PD-ul de la Chișinău este membru în familia socialistă europeană din care face parte și PSD, dar și membru în Internaționala Socialistă.

Intrarea echipei lui Plahotniuc de partea social-democraților în campania din Republica Moldova reprezintă un ajutor important pentru PSD: PD este la guvernare și deține chiar funcția de premier, are zeci de parlamentari și a fost un partid decisiv în politica moldovenească din ultimii ani.

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, trage sforile din România în relația cu moldovenii, iar liderul PSD Moldova, Victor Alexeev, este finul de cununie al deputatului vasluian Adrian Solomon de la PSD.

ALDE

Fără să aibă un parteneriat solid cu vreun partid de peste Prut, echipa lui Tăriceanu își pune speranțele în organizația ALDE de la Chișinău precum și în faptul că formațiunea are un senator (Ion Hadârcă) originar din R.Moldova, spun surse din partid. De asemenea, Norica Nicolai, cap de listă ALDE la europarlamentare, face parte din delegația UE-Moldova, a participat la emisiuni în R.Moldova și este o figură cunoscută la stânga Prutului.

PNL

Liberalii și-au făcut planuri mari la alegeri prin atragerea sprijinului opoziției proeuropene de la Chișinău. Liderii Blocului ACUM, din Republica Moldova, Maia Sandu și Andrei Năstase, își îndeamnă simpatizanții să voteze PNL.

Maia Sandu conduce Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiune care face din PPE, la fel ca PNL. Andrei Năstase conduce Platforma Civică Demnitate și Adevăr (DA).

Intrarea lui Sandu și Năstase de partea PNL a venit ca o lovitură la București. Fostul președinte Traian Băsescu tocmai dăduse un interviu la TVR în care îndemna moldoveni să voteze cu Maia Sandu și Andrei Năstase la alegerile parlamentare, însă aceștia au virat spre liberali și nu spre PMP.

Pro România

Fostul premier Victor Ponta l-a adus pe listele de la europarlamentare pe un fost premier moldovean, Iurie Leancă, actual vicepremier al R.Moldova. Ponta și Leancă s-au împrietenit în vremea în care au condus guvernele de la București și Chișinău. Iurie Leancă conduce Partidul Popular European din Moldova, formațiune nouă de centru-dreapta, dar fără prea mare anvergură.

La Chișinău s-au făcut multe speculații legate de colaborarea lui Leancă cu PD-ul din R.Moldova, însă cei din Pro România spun că apropierea de controversatul Vlad Plahotniuc este o teză rostogolită de social-democrați pentru a discredita partidul lui Ponta.

Un independent

În jocurile de la Chișinău se află și un candidat independent, George Simion, președintele Platformei unioniste Acțiunea 2012. În jurul său planează speculația că se bucură de ajutor de la PSD după ce primarul Buzăului, Constantin Toma, a participat la lansarea candidaturii acestuia și s-a declarat un susținător al lui.

USR-PLUS au pe lista la europarlamentare un candidat originar din R.Moldova, pe tânăra economistă Daniela Șerban.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.