Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE Tudorel Toader e iar băgat în ședință, pentru OUG pe legile justiției: Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu l-au chemat pentru a treia întâlnire

Inquam Photos / George Calin
dragnea tariceanu psd

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu vor avea, luni, o nouă întrevedere pentru a discuta despre OUG care modifică Legile Justiției și care urmează să fie dată după ce toate cele trei acte normative vor intra în vigoare, potrivit unor surse politice.

Întâlnirea de luni va fi cea de-a treia, după ce liderii coaliției de guvernare și Tudorel Toader au avut discuții pe marginea acestui subiect joi și vineri la Parlament.

Citește și: Ipostază inedită! Cum a fost surprinsă Monica Macovei

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au avut vineri o întrevedere în Parlament, unde au discutat despre Legea offshore, dar și despre Legea pensiilor. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a venit la întrevedere de vineri pentru a vorbi cu aceștia despre ordonanța de urgență pe legile Justiției, însă discuția a fost amânată pentru luni, conform surselor politice.

Aceleași surse au adăugat că ordonanța de urgență care va modifica Legile justiției va fi dată după ce toate cele trei legi vor intra în vigoare, în contextul în care președintele Klaus Iohannis a promulgat doar două dintre actele normative, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, respectiv Legea 317/2004 privind organizarea și funcționarea CSM, promulgată joi de șeful statului.

Citește și: S-a aflat! Cât cheltuie Elena Udrea în Costa Rica

Ordonanță de urgență, despre care liderii PSD-ALDE au vorbit la întâlnirea de joi din Parlament cu Tudorel Toader, va corela doar două din cele șapte observații ale Comisiei de la Veneția pe Legile Justiției. Observațiile acceptate de Executiv sunt cele care fac referire la revocarea membrilor CSM și la pensionarea magistraților după 20 de ani de activitate, au adăugat sursele politice.

Din cele șapte observații ale Comisiei de la Veneția privind Legile Justiției, Guvernul va ține cont de două dintre acestea.

Citește și: Teodorovici șochează! Se gândește la legalizarea drogurilor și prostituției

Potrivit surselor politice, una dintre observațiile Comisiei de la Veneția, pe care Guvernul o va lua în considerare, se referă la Legea 317/2004 privind organizarea CSM, respectiv la modalitatea de revocare a membrilor CSM.

Cea de-a doua observație de care Guvernul va ține cont la modificarea Legilor Justiției prin ordonanță de urgență se referă la Legea 303, respectiv pensionarea magistraților după 20 de ani de activitate, pentru că "există riscul să depopuleze sistemul de justiție".

Citește și: Anunț important din partea ANAF! Aceștia avertizează toți românii

De asemenea, sursele au precizat că Guvernul nu este de acord cu observațiile Comisiei de la Veneția privind dreptul la libera exprimare.

În raportul preliminar, din luna iulie, Comisia de la Veneţia recomanda autorităţilor din România să reexamineze, în proiectele de lege din domeniul justiţiei, modul de numire şi revocare a magistraţilor, în sensul asigurării unor proceduri neutre, prin menţinerea rolului preşedintelui ţării şi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Citește și: Ipostază inedită! Cum a fost surprinsă Monica Macovei

Recomandări:

- "să reexamineze sistemul de numire / revocare a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor corespunzătoare din Constituţie, în perspectiva oferirii condiţiilor pentru un proces de numire / revocare neutru şi obiectiv, prin menţinerea rolului instituţiilor, precum preşedintele ţării şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile să echilibreze influenţa ministrului Justiţiei";

- "să elimine ori să definească mai bine prevederile care le permit procurorilor de rang superior să invalideze soluţiile procurorilor pentru situaţiile de nefundamentare";

Citește și: S-a aflat! Cât cheltuie Elena Udrea în Costa Rica

- "să elimine restricţiile propuse asupra libertăţii de exprimare a judecătorilor şi procurorilor".

Comisia de la Veneţia constată în raportul de evaluare, la punctele 38 şi 39, că, potrivit propunerilor, CSM primeşte un "rol decisiv" de responsabilitate în procedurile de numire şi revocare a magistraţilor.

Citește și: Teodorovici șochează! Se gândește la legalizarea drogurilor și prostituției

"Modificarea majoră care derivă, în noul sistem, este că preşedintele va fi exclus în totalitate din procedurile de numire şi revocare", observă Comisia de la Veneţia.

"Procesul legislativ, care a generat clivaje majore în societatea din România, a fost criticat pentru că a fost excesiv de rapid, din cauza lipsei transparenţei şi pentru că a fost efectuat în absenţa consultărilor complete şi eficiente", concluzionează Comisia de la Veneţia.

Citește și: Anunț important din partea ANAF! Aceștia avertizează toți românii

Un raport final va fi dat, de către experții Comisiei de la Veneția, la jumătatea lunii octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.