Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - UDMR analizează ieșirea de la guvernare: 'Își bat joc de noi' / Cum s-a ajuns ca PNL să ceară Dezvoltarea

Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciuca Kelemen hunor

UDMR a convocat pentru vineri o ședință a Consiliului Permanent în care va discuta varianta ieșirii de la guvernare, după ce în reuniunea coaliției din această după-amiază PNL a dorit să preia Ministerul Dezvoltării, portofoliu deținut de formațiunea maghiară.

„Noi nu ar trebui să avem nicio legătură cu rotația convenită de PNL și PSD, este o înțelegere între dânșii. Cu toate acestea, am acceptat să renunțăm la un minister, la Sport, pentru un Guvern mai suplu, dar își bat joc de noi, vor să ne ia Dezvoltarea și să ne dea Cultura”, au declarat joi surse din UDMR pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

În ședința de vineri a CPU al UDMR se va discuta dacă Uniunea mai continuă la guvernare. Dacă nu se schimbă nimic, atunci „mergem în opoziție constructivă”, au mai declarat sursele citate.

Potrivit UDMR, s-a ajuns în acest punct pentru că liberalii au acceptat să cedeze Transporturile către PSD, iar negociatorii PNL au dorit să prezinte partidului un trofeu mare în schimb, așa că insistă să preia Ministerul Dezvoltării.

Cum s-a ajuns aici

”Jocul” a pornit de la ideea că noul Executiv să fie mai suplu și deci mai mic. La Guvern nou evident că au început calculele și pentru o npup înțelegere. Baza de pornire a ”trasului” ministerelor a plecat de la Protocolul Coaliției semnat acum un an de PNL, PSD și UDMR. De aici încolo fiecare din cele 3 partide trebuia să renunțe la ceva pentru a avea acel Executiv mai mic.

Prima mișcare a fost discutarea comasării unor ministere.

Conform surselor citate, din prima rundă a discuțiilor:

- PSD dorește să păstreze Ministerul Transporturilor

- UDMR va pierde un minister și va rămâne cu două portofolii

- Se comasează Sport + Familie și Economie + Antreprenoriat

- Liderul PNL Nicolae Ciucă înclină să rămână în Guvern, în detrimentul funcției de șef al Senatului unde urmează să rămână un șef interimar.

Deja PNL rămâne fără un portofoliu.

Urmează Pasul 2 și miza crește

Primul pe listă, Ministerul Transporturilor. Condus acum de PSD prin Sorin Grindeanu, el ar fi trebuit să revină PNL la rocada guvernamentală. Cu mandat de la partid să meargă pe Protocolul inițial premierul Nicolae Ciucă a solicitat vicepremier și ministru al Transporturilor.

Dar Marcel Ciolacu nu vrea să renunțe la Transporturi. Sentimentul celor prezenți a fost acela al unei înțelegeri anterioare între PSD și PNL.

Discuția merge spre o altă soluție și până la Pasul 3 și culminant nu mai e foarte mult

În schimbul Transporturilor, liberalii ar fi trebuit să primească Ministerul Mediului. UDMR protestează și amenință cu ieșirea de la guvernare, dar ar fi acceptat și pierderea celui de al 2 ministru ca să rămână cu Dezvoltarea.

Liberalii susțin însă să e prea puțin și pretind Ministerul Dezvoltării și o compensație pentru UDMR - să ia la schimb conducerea Ministerului Fondurilor Europene. În fața protestului vehement al Uniunii se discută de o altă variantă - Ministerul Culturii.

Liderii UDMR pun capăt negocierilor și anunță că ei părăsesc discuția pentru că ”e deja prea mult”.

Surse apropiate negocierilor susțin că președintele Klaus Iohannis nu ar fi străin de pretențiile angajate în cadrul negocierilor.

Calculele liberalilor în a prelua Dezvoltarea ar fi acela de a avea un mai mare control pe ceea ce înseamnă investițiile locale și atenție la primari în perspectiva anului electoral 2024

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.