Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suspans în dosarul fostului Partid Șor: Instanța s-a pomenit în situația că ar putea rămâne fără un condamnat

Telegraph.md
justitie Moldova

Suspans în dosarul fostului Partid Șor în care figurează și deputata Marina Tauber, cercetată penal pentru acceptarea finanțări ilegale a formațiunii respective. După ce Curtea Constituțională a scos Partidul Șor în afara legii, completul de judecată s-a pomenit în situația că ar putea rămâne fără un condamnat în acest dosar, relateaz[ Jurnal.md citat de stiripesurse.md

Codul de procedură penală nu se referă la astfel de cazuri, spun procurorii. Odată ce persoana juridică, Partidul Șor, a fost lichidată din registrul de stat, atragerea la răspundere încetează, explică avocații fostei formațiuni. În acest sens, în ședința anterioară apărătorii au cerut instanței să sesizeze Ministerul Justiției, care să vină cu o soluție și să nominalizeze clar cine sunt reprezentanții în instanță a fostului partid, lucru care nu s-a întâmplat. Astfel, ședința programată pentru marți a fost amânată.

GHENADI EPURE, procuror: "S-a dispus amânarea ședinței de judecată pentru că instanța așteaptă răspunsul Ministerului Justiției prin care a fost radiat Partidul Șor pentru a decide mai departe calitatea lui în instanța de judecată și a vedea care este mai departe situația cu reprezentanți Partidului Șor și a avocatului care va partidica în judecată în interesele acestui partid."

Avocații lui Ilan Șor și Marina Tauber spun că este o situație neprevăzută când reprezentanții persoanei juridice - în acest caz a Partidului Șor - au fost nominalizați din start, doar din motiv că de obicei aceștia reprezentau interesele acestei forrmațiuni.

IULIAN BALAN, avocat: "Suntem într-o situație bizară chiar o inovație în codul de procedura penală când avem o persoană juridică lichidată, în acest caz un partid, iar împuternicirile atât a avocaților cât și a reprezentanților au fost date încă înainte de lichidare."

Procurorii au cerut instanței ca interesele Partidului Șor să fie reprezentate de un avocat din oficiu.

IULIAN BALAN, avocat: "Acuzarea de sta face exces de zel în folosirea resurselor statului și solicită avocat din oficiu, dar rămâne la discreția instanței de a face sau nu de acest drept."

Totodată, participanții la proces s-au arătat nedumeriți cine într-un final va fi tras la răspundere în acest dosar, odată ce persoana juridică în acest caz, fostul Partid Șor, nu mai există.

IULIAN BALAN, avocat: "Dacă persoana juridică a fost lichidată atunci procedura în cazul acestei persoane juridice urmează a fi încetata."

GHENADI EPURE, procuror: "Codul de procedură penală nu prevede nimic în acest caz o să ne întrunim, în ședința următoare ți vom decide împreună cu avocați și cu instanța de judecată și o să decidem referitor la participanții partidului Șor."

Agenția Servicii Publice a anunțat miercuri, 24 ianuarie, că Partidul Șor, declarat neconstituțional, a fost radiat din Registrul de stat al persoanelor juridice. Formațiunea politică a fost scoasă în afara legii, prin decizia Înaltei Curți, pe 19 iunie 2023. Hotărârea a fost pronunțată de magistrații constituționali, urmare a sesizării Guvernului Republicii Moldova, în care se menționa că Partidul Șor, prin activitatea sa, a încălcat în repetate rânduri principiile statului de drept și a acționat într-o manieră contrară intereselor naționale ale statului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.