Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de femei au manifestat marţi în nord-estul Siriei, pentru a denunţa 'crimele de onoare'

siria razboi

Sute de femei au manifestat marţi în nord-estul Siriei, aflat sub control kurd, pentru a denunţa "crimele de onoare" şi violenţele cărora ele le cad victime, după ce două adolescente au fost omorâte de apropiaţi la un interval de câteva zile, relatează AFP.

Afişând drapelele unei asociaţii feministe kurde, unele manifestante care au defilat pe străzile oraşului Al-Hasakah au purtat tricouri pe care era scris 'Nu violenţei'.

Participantele s-au adunat în special în faţa domiciliului unei adolescente de 16 ani, ucisă cu o zi în urmă de tatăl său, conform unor mărturii locale pe care AFP nu le-a putut confirma din surse oficiale, scrie Agerpres.ro.

Conform Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), victima a fost strangulată de tatăl său care o ţinea închisă după ce ea a fost violată în urmă cu peste un an.

"Condamnăm aceste acte comise în numele unor tradiţii sau al religiei sau pentru a 'spăla ruşinea'", a spus Evin Bacho, militantă a asociaţiei feministe Kongra Star.

"Adunarea noastră în faţa casei acestei noi victime este o adunare împotriva întregii familii care îşi arogă dreptul de a priva o femeie de libertatea sa", a adăugat ea.

"Crima este o crimă de non-onoare" şi "Nu mai omorâţi femei" au fost două dintre mesajele de pe pancarte.

Săptămâna trecută, uciderea altei adolescente de către apropiaţii săi, raportată în media, a stârnit emoţie.

Înregistrări video prezentate ca fiind cu executarea sa prin împuşcare au circulat online, însă AFP nu a putut confirma autenticitatea lor.

OSDO a confirmat asasinatul, comis de mai mulţi bărbaţi înarmaţi aparţinând tribului tinerei după ce ea a încercat să fugă cu un partener.

O astfel de crimă nu este permisă "de nicio religie şi de nicio morală", şi-a exprimat indignarea manifestanta Intissar al-Hamadi, cerând "să se dea socoteală".

Autorităţile kurde locale criminalizează "crimele de onoare". La Damasc, parlamentul sirian a abolit în 2020 un articol juridic care permite o relaxare a pedepselor pentru autorii unor astfel de crime.

Însă în diferitele regiuni din Siria, ţară fragmentată de război din 2011, comunităţile tribale şi mediile rurale sunt dominate încă de tradiţii conservatoare, deseori în detrimentul femeilor care se confruntă cu restricţii drastice la libertăţile lor, cu violenţe domestice şi cu căsătorii precoce.

Anii de război au amplificat suferinţele femeilor, supuse de beligeranţi multor forme de violenţă documentate de ONG-uri, printre care violenţe sexuale şi violuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.