Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de mii de musulmani din lumea întreagă s-au reunit în Arabia Saudită pentru a asista la cel mai amplu pelerinaj Hajj din ultimii trei ani

aljazeera.com
pelerinaj hajj

Sute de mii de musulmani din lumea întreagă s-au reunit în Arabia Saudită pentru a asista joi la începutul ritualurilor programate în cadrul celui mai amplu pelerinaj Hajj din ultimii trei ani, după ce epidemia de coronavirus a determinat organizarea în format redus a acestui eveniment anual la ediţiile sale din 2020 şi 2021, informează DPA.

Presa saudită a arătat joi imagini cu numeroşi pelerini care părăseau oraşul sfânt Mecca şi se îndreptau spre o vale din apropiere, Mina, unde vor petrece această noapte înainte de a merge spre Muntele Arafat - locul în care pelerinajul Hajj va ajunge la apogeu, în ziua de vineri.

Pelerinii musulmani au ajuns joi după-amiază în Mina, a anunţat SPA, agenţia de presă oficială din Arabia Saudită, care nu a precizat însă numărul exact al participanţilor, potrivit Agerpres.ro.

Agenţia saudită a publicat imagini cu pelerini îmbrăcaţi în alb care se plimbau prin Mina, un veritabil "oraş" format din mii de corturi, situat la 7 kilometri nord-est de Mecca.

În aprilie, autorităţile din Arabia Saudită, locul de naştere al islamului, au anunţat că vor creşte la 1 milion numărul musulmanilor care vor putea să participe la ediţia din acest an a pelerinajului Hajj venind din ţară sau din afara regatului, după ce accesul a fost limitat doar la pelerinii din ţară în ultimii doi ani din cauza pandemiei de COVID-19.

Anul trecut, ritualul a fost organizat în format redus: doar 60.000 de saudiţi şi rezidenţi musulmani din ţară, care erau vaccinaţi cu schemă completă împotriva noului coronavirus, au avut voie să participe la Hajj, pentru a se reduce astfel riscul de răspândire a virusului SARS-CoV-2.

Înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, aproximativ 2,5 milioane de musulmani din lumea întreagă se reuneau în Arabia Saudită pentru a participa la Hajj, cea mai mare congregaţie a islamului.

Pentru ediţia din acest an, pelerinii eligibili trebuie să aibă vârste de până la 65 de ani şi să fie vaccinaţi anti-COVID-19 cu schemă completă.

În timpul Hajj-ului, pelerinii se reunesc la Marea Moschee din Mecca şi păşesc în jurul Kaaba, o structură cubică neagră, în direcţia căreia credincioşii musulmani din lumea întreagă efectuează cele cinci rugăciuni zilnice.

Marele pelerinaj de la Mecca este unul dintre cei cinci piloni ai islamului şi o datorie pe care toţi musulmanii apţi de muncă trebuie să o îndeplinească o dată în viaţă, dacă dispun de mijloacele financiare şi fizice necesare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.