Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de mii de participanţi la Marşul Mândriei, în premieră transmis pe un canal public de televiziune

smartradio.ro
lgbt
Este pentru prima dată când evenimentul, la care au fost prezenţi mai mulţi miniştri din coaliţia de stânga aflată la guvernare, inclusiv ministrul de interne Fernando Grande-Marlaska, a fost transmis în direct pe un canal public de televiziune.

Manifestanţii, mulţi purtând steaguri curcubeu, simboluri ale comunităţii LGBT+ (lesbiene, gay, bisexuali, transgender, transsexuali, queer etc), s-au adunat la sfârşitul după-amiezii într-un marş sub un banner purtând sloganul ediţiei de anul acesta: vizibilitate, mândrie şi rezistenţă.

Unii manifestanţi aveau pistoale cu apă cu care s-au stropit pentru a se răcori de căldura mare. Alţii, la bustul gol, aveau afişate pe spate adresele de Instagram, în timp ce alţii dansau pe ritmul percuţiei braziliene sau al muzicii tehno.

Această sărbătoare "mi-a lipsit foarte mult, atmosfera este grozavă", a declarat pentru AFP Victor Romero Fernandez, un profesor de 38 de ani din Madrid care a venit cu prietenii."Se poate vedea că oamenii şi-au dorit foarte mult să petreacă după atât de mult timp".

"Îmi place să văd din nou străzile pline", dar parada "ar trebui să fie mai pretenţioasă în ceea ce priveşte drepturile, a devenit o petrecere mare, cu care transformate în discoteci (...) este o afacere mare", a comentat Miguel Angel Alfonso, un funcţionar public de 44 de ani.

Homosexualitatea a fost dezincriminată în Spania în 1978, la trei ani după moartea lui Franco. De atunci, Spania a devenit una dintre cele mai deschise ţări, autorizând din 2005 căsătoriile între persoane de acelaşi sex, precum şi adopţia pentru cuplurile de acelaşi sex.

Rămâne important să se acorde vizibilitate persoanelor homosexuale, a subliniat înainte de paradă federaţia spaniolă FELGTBI+, deplângând într-un comunicat "creşterea discursului instigator la ură". Aceste discursuri "subminează fundamentele convieţuirii sociale" şi "periclitează progresele înregistrate până în prezent", potrivit federaţiei, care a profitat de marţi pentru a-şi arăta sprijinul faţă de proiectul de lege cunoscut ca 'Trans' şi care a fost depus de guvern. Acest proiect de lege, care urmează să fie examinat din vară în parlament, va permite unei persoane să îşi schimbe numele şi sexul pe actele de identitate, la simpla cerere, începând cu vârsta de 16 ani. Dacă va fi adoptat, Spania ar deveni una din puţinele ţări din lume care va permite autodeterminarea genului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.