Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de pakistanezi au participat la funeraliile celor 11 mineri ucişi într-un atac islamist brutal

reuters
mina. mineri

Sute de oameni au participat sâmbătă la funeraliile celor 11 mineri ucişi într-un atac islamist brutal, după aproape o săptămână de proteste declanşate de comunitatea şiită hazară din Pakistan, informează dpa.

Oficiali guvernamentali de rang înalt, membri ai minorităţii etnice şi lideri religioşi au participat la funeralii în Quetta, funeralii ce au fost transmise în direct de mass-media locale, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Veste bună pentru europeni! UE a încheiat un nou acord cu Pfizer-BioNTech în vederea achiziționării a 300 de milioane de doze

Pe 3 ianuarie, bărbaţi înarmaţi au tăiat gâturile celor 11 mineri, în zona carboniferă Mach din Belucistan. Atacul asupra minerilor, care erau membri ai comunităţii hazare ce formează majoritatea populaţiei şiite din Quetta, a fost revendicat de gruparea Stat Islamic.

Familiile minerilor au refuzat să le îngroape cadavrele, ca semn de protest faţă de persecuţiile la care sunt supuşi şiiţii în Pakistanul majoritar sunnit.

Potrivit islamului şi culturii locale, o persoană decedată trebuie să fie îngropată în cel mult 24 de ore, însă sute de bărbaţi, femei şi copii au continuat zile în şir să protesteze în pofida condiţiilor meteo rele. Ei au spus că nu vor îngropa trupurile neînsufleţite până când nu va veni premierul ţării, ca să-i asigure că statul îi va proteja.

Lideri ai opoziţiei s-au deplasat la Quetta şi au fost organizate proteste de solidaritate în toată ţara.

Citește și: Premierul României a făcut anunțul! Când va reveni programul Rabla pentru electrocasnice în cursul acestui an

Vineri, premierul Imran Khan a devenit ţinta unor critici vehemente după ce a acuzat comunitatea şiită hazară că îl şantajează şi a declarat că va veni la Quetta doar după funeralii.

O echipă formată din mai mulţi miniştri a convins în cele din urmă comunitatea hazară, în noaptea de vineri spre sâmbătă, să-i înhumeze pe cei 11 mineri ucişi.

La câteva ore după funeraliile de sâmbătă, premierul Khan a sosit la Quetta pentru a se întâlni cu liderii comunităţii şi cu familiile minerilor.

O foarte mare parte dintre şiiţii din Belucistan sunt hazari. Pakistanul, majoritar sunnit, are a doua cea mai mare comunitate şiită din lume după Iran, dar ea nu reprezintă decât 10 până la 15% din cei 207 milioane de locuitori.

Uşor identificabili după trăsăturile lor asiatice marcante, care fac din ei ţinte facile pentru extremiştii sunniţi ce îi consideră eretici, hazarii au fost vizaţi de numeroase atacuri din 2001 atât în Pakistan, cât şi în Afganistanul vecin.

Autorităţile pakistaneze neagă de multă vreme prezenţa SI pe teritoriul ţării, dar gruparea a revendicat mai multe atacuri în trecut, precum atentatul-sinucigaş din aprilie 2019 dintr-o piaţă din Quetta soldat cu 20 de morţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.