Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de protestatari în faţa ambasadei franceze din Jakarta

CNN
jakarta

Aproximativ 400 de persoane s-au adunat în faţa ambasadei franceze din capitala Indoneziei, Jakarta, pentru a denunţa caricaturizarea în Franţa a profetului islamic Mahomed, considerată o insultă de către musulmani, relatează luni DPA, potriivt Agerpres.

Protestatarii ţineau afişe pe care preşedintele francez Emmanuel Macron era numit "un duşman al musulmanilor".

"Condamnăm insulta împotriva profetului Mahomed", se putea citea pe unul din bannere, făcând referire la caricaturile cu Mahomed republicate de revista satirică franceză Charlie Hebdo la începutul lunii septembrie.

În urma unei serii de atacuri islamiste împotriva Franţei începând din 2015, care au făcut aproximativ 250 de morţi, Macron a stabilit recent un plan de acţiune de combatere a activismului islamist. Dar concentrarea sa asupra islamului a fost văzută de unii musulmani ca fiind lipsită de tact, în timp ce alţii s-au simţit jigniţi după unele dintre comentariile sale pe acest subiect.

Citește și: DOSAR 'Ăia 3.045.000 euro cad cu toții, nu rămâne așa în pom', îl asigura ofițerul Fleancu pe afaceristul Bogdan Savin, legat de expertiza din dosarul său penal

Preşedintele indonezian Joko Widodo a condamnat sâmbătă atacurile ucigaşe din Franţa imputate islamiştilor, între care decapitarea unui profesor care le-a arătat elevilor caricaturi cu Mahomed în timpul unei lecţii despre libertatea de exprimare şi uciderea cu cuţitul a trei persoane într-o biserică din Nisa.

Dar Joko, care conduce cea mai mare naţiune majoritar musulmană din lume, a criticat de asemenea remarcile lui Macron despre islam şi apărarea de către oficialităţile franceze a dreptului de a publica caricaturi jignitoare.

"Comentariile au fost jignitoare pentru musulmani şi i-au ofensat pe musulmanii din întreaga lume, ceea ce ar putea împărţi comunitatea religioasă globală într-un moment în care lumea trebuie să se unească pentru a înfrunta pandemia de COVID-19", a declarat Joko într-o conferinţă de presă.

Joko a mai spus că libertatea de exprimare nu ar trebui să fie folosită pentru a păta religia şi că legătura dintre religie şi terorism este o "mare greşeală". "Terorismul este terorism. Un terorist este un terorist. Terorismul nu are nimic de-a face cu o religie", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.