Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de transgenderi sunt blocați în Ucraina! Nu au acte de 'femei': 'Gardienii te dezbracă și te ating peste tot'

smartradio.ro
lego lgbt

Sute de transgenderi sunt blocați în Ucraina, pentru că în pașaport apar încă bărbați. Unii sunt sfătuiți să mintă că și-au pierdut actele, pentru a putea fi recunoscuți ca femei. „Gardienii te dezbracă și te ating peste tot. Poți vedea pe fețele lor că se întreabă ”, relatează Mediafax.

Odată ajunși la graniță, sunt întorși din drum, deoarece, cu documentele oficiale în mână, nu au voie să părăsească Ucraina.

„Am primit sute de informații despre astfel de cazuri. Singura soluție este să meargă la medic și apoi, cu certificatul, la biroul militar pentru a fi eliminați de pe listele de înrolare. Este greu de explicat acest lucru celor care, cu bagajele în mână, au reușit să ajungă la graniță, poate după zile întregi de călătorie, ferindu-se de bombardamente și explozii”, spun asociațiile LGBT din Kiev, conform La Stampa.

În Chelm, la câțiva kilometri de granița dintre Polonia și Ucraina, puțini oameni recunosc că au prieteni transgenderi. Problema genului și a homosexualității este încă tabu pentru multe persoane din Ucraina. Drepturile homosexualilor din această țară nu sunt protejate de nicio lege și nici nu există prea multă sensibilitate în această privință.

Dar există și cei de la graniță care vorbesc liber despre această problemă.

„Unii dintre prietenii mei sunt încă în Ucraina și încearcă să afle cum să treacă granița cu pașapoartele pe care le au", spune Renata, în vârstă de 44 de ani, care a fugit din Kiev.

Povestiri similare abundă pe rețelele de socializare și pe blogurile asociațiilor care ajută comunitatea. Unii îi sfătuiesc pe oameni să mintă la frontieră că și-au pierdut documentele, pentru a putea fi recunoscuți ca femei.

„Gardienii te dezbracă și te ating peste tot. Poți vedea pe fețele lor că se întreabă ”, relatează Judis în The Guardian.

Potrivit estimărilor organizațiilor ucrainene, sute de transsexuali au încercat să treacă granița de la începutul războiului, dar aproximativ 90% dintre ei au fost respinși.

Zi Famelu, o femeie transgender care a devenit celebră după ce a participat la un show TV, și-a povestit și ea odiseea.

„Sunt în pericol. Nu știu ce să fac. Am nevoie urgentă de ajutor, pentru că toată lumea de aici este homofobă și transfobă", a scris ea pe rețelele de socializare. Apoi, în urmă cu câteva zile, pe Instagram, a anunțat că a reușit să treacă în „altă țară".

„Sunt încă în viață. Nu vă pot împărtăși detaliile, dar în curând am de gând să vă spun ce mi s-a întâmplat", a scris ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.