Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de urcraineni navalesc in Romania

Conflictul din Ucraina ii face pe cetatenii acestei tari sa caute solutii pentru a-si parasi tara sau pentru a dobandi un alt statut care le-ar putea garanta o protectie suplimentara. Astfel sute de cetateni ucraineni de origine romana fac acum eforturi sa dobandeasca cetatenia romana pe care parintii si bunicii lor au pierdut-o dupa cedarea nordului Bucovinei catre Uniunea Sovietica.

De la începutul acestui an, la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie din Suceava au venit 500 de ucraineni. Toţi sunt etnici români, care se tem de război şi spun că vor să le ofere copiilor un trai liniştit, departe de ameninţarea armelor.

„Vreau să trăiesc aici, în România”, spune Aliona Padure, tânăra de 27 de ani are doi copii şi este căsătorită cu un român

Nu doar teama de război îi trimite pe ucraineni la birourile de cetăţenie, ci si avantajele de a fi cetateni europeni si a putea calatori liber prin Europa. Altii vor pur si simplu sa o faca in semn de respect si recunoastere a culturii inaintasilor lor.

Zilnic, angajaţii din Suceava au de procesat câteva zeci de cereri.

„Vin în audienţă spunând că-i ia la armată şi vor să plece, să nu rămână în cazul unui război în ţara lor. Vin doar la Suceava şi activitatea noastră este foarte mult îngreunată şi uneori chiar blocată”, spune Lucian Harşoveschi, viceprimarul municipiului Suceava, potrivit Digi 24.

Ucrainenii care-şi doresc cetăţenia română trebuie să demonstreze că au rădăcini româneşti. Dacă primesc răspuns favorabil, îşi pot schimba actele de identitate la birourile de evidenţa populaţiei. Apoi se pot numi români cu acte în regulă. Anul trecut, o mie de ucraineni au dobândit cetăţenie română. În acest an, autorităţile de la Bucuresti se aşteaptă ca numărul lor să se tripleze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.