Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

`Sutele de tancuri grele occidentale` pentru Ucraina sunt de fapt `între 120 și 140`

Pinterest
Leopard 2 tank

Mai multe țări occidentale și-au anunțat intenția de a furniza rapid aceste vehicule de luptă pentru a ajuta Kievul împotriva armatei ruse.

Ucraina va primi "între 120 și 140" de tancuri grele occidentale, a declarat, marți, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, la câteva zile după ce occidentalii au dat undă verde unor astfel de livrări, după o lungă amânare. "În 'primul val de contribuții', forțele armate ucrainene vor primi între 120 și 140 de tancuri moderne de modele occidentale", a spus ministrul într-un videoclip pe Facebook, amintind că este vorba despre Leopard 2 de fabricaţie germană, Challenger 2 britanic și americanul Abrams, relatează Le Point preluat de Rador.

Este pentru prima dată când Kievul a dezvăluit numărul total al acestor tancuri pe care i l-au promis aliații săi occidentali. Marea Britanie va furniza tancuri Challenger la sfârșitul lunii martie, iar Germania intenționează să trimită primele sale Leopard 2 "la sfârșitul lunii martie-începutul lunii aprilie". Washingtonul, la rândul său, a anunțat trimiterea a 31 de Abrams. Însă procesul de livrare ar putea dura luni de zile, potrivit mai multor cancelarii, între nevoile de reparații și întreținere din amonte, pe lângă pregătirea soldaților ucraineni pe aceste modele pe care nu le-au mai folosit niciodată pe teren.

Pe lângă aceste probleme logistice, alte țări, precum Franța, ezită în această etapă înainte de a-și trimite stocul de tancuri grele în Ucraina, temându-se în special de o posibilă slăbire a capacităților lor militare. Ucraina a primit deja tancuri străine în ultimele luni, inclusiv peste 250 de versiuni modernizate ale sovieticului T-72 din Polonia, dar până acum Occidentul s-a ferit să-și trimită modelele moderne de teamă ca acest lucru să nu provoace o escaladare rusească.

Franța va furniza Ucrainei aflate în război cu Rusia încă 12 tunuri Caesar de 155 mm, pe lângă cele 18 piese deja livrate, a anunțat, marți, ministrul francez al Forțelor Armate, Sébastien Lecornu. Aceste 12 arme cu rază medie de acțiune vor fi "finanțate în cadrul fondului de sprijin de 200 de milioane de euro" instituit de Franța, a precizat ministrul în cadrul unei conferințe de presă comună cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov. Acestea vor fi adăugate celor 18 tancuri Caesar livrate deja de Franța – dintre care unul nu mai este folosit – precum și celor 19 tancuri Caesar promise de Danemarca Kievului, la mijlocul lunii ianuarie.

Copenhaga comandase aceste piese de artilerie de la grupul francez Nexter între 2017 și 2019. Dar livrările au fost amânate și doar câteva exemplare au fost deja livrate. "Suntem acum pe o masă (de Caesar) care nu este de neglijat", a comentat Sébastien Lecornu. De asemenea, Franța a promis, marți, că va livra Ucrainei un radar Ground Master 200 (GM200) produs de francezul Thales.

Acest radar cu rază medie de acțiune poate detecta o aeronavă inamică la 250 km și o poate angaja la 100 km, indiferent dacă zboară la viteză mică și la altitudine joasă, precum dronele, sau la altitudine mare ca avioanele de luptă. De asemenea, oferă protecție împotriva rachetelor și a focului de artilerie, alertând trupele terestre de focul inamic, asigură producătorul său, care a vândut peste 60 de exemplare în întreaga lume. Este transportabil cu un camion. Parisul s-a "angajat, de asemenea, în discuții cu aliații noștri pentru a ne permite să avem întotdeauna un stoc suficient" de rachete sol-aer franceze Crotale pentru Ucraina, a subliniat Sébastien Lecornu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.