Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SWISSLEAKS: Un greu PSD, printre persoanele care şi-au ascuns banii în Elveţia

bani

Personalităţi din România se regăsesc într-un scandal financiar internaţional izbucnit în Elveţia. Banca HSBC este acuzată de fraudă fiscală şi spălare de bani, fiind suspectată că a permis clienţilor să evite autorităţile fiscale şi să fenteze statele în care erau plătitori de taxe cu sute de milioane de euro. Pe listele de clienţi ale HSBC din Elveţia se regăsesc 219 clienţi din România, care aveau deschise 549 de conturi. Unul dintre acestea depăşeşte 800 de milioane de dolari.

Printre românii care au avut conturi secrete la banca HSBC se numără și demnitarul PSD, Viorel Hrebenciuc, reținut la finele anului trecut în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure, scriu jurnaliştii de la RISE Project.

Hrebenciuc a avut acces la un profil bancar codificat care reunește două conturi. La același profil și, implicit, la cele două conturi bancare au mai avut acces soția lui Hrebenciuc, Letiția, fiul lor, Andrei, dar și un personaj controversat implicat într-un amplu caz penal, instrumentat de Victor Ponta pe vremea când era procuror.

Documentele arată că accesul la cele două conturi era împărțit de familia deputatului Hrebenciuc cu Robert Deutsch, om cheie în afacerea Megapower – o fraudă care a avut loc în anii ’90 și în urma căreia statul român a pierdut peste 11 milioane de dolari. Conturile Hrebenciuc-Deutsch au fost create în septembrie 1996, dată la care afacerea Megapower nu se încheiase încă. Exact în acel an, 1996, Ministerul Finanțelor a demarat procedura de executare pentru recuperarea banilor publici din această afacere.

Profilul secret și cele două conturi au fost închise în 2006, la zece ani după ce au fost înființate. Documentele bancare aferente profilului indică faptul că în 2006 în conturi se aflau aproape 90 de mii de dolari. Viorel Hrebenciuc nu a menționat aceste sume în declarația sa de avere.

Vezi AICI detalii despre Afacerea Megapower!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.