Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi probleme in PSD

Inquam Photos / Octav Ganea
disidenti psd firea stanescu tutuianu

Scandalul generat în aceste zile de Primarul Capitalei în jurul primului spital de cancer pentru copii nu este o gafă politică din partea Gabrielei Firea, așa cum s-ar putea crede la prima vedere, ci o acțiune politică bine calculată. Scopul acestui scandal, lansat în plină campanie electorală, este de a afecta șansele candidatului PSD la președinția țării, Viorica Dăncilă.

Gabriela Firea, candidatul etern la președinția PSD

Se știe că ambiția Gabrielei Firea de a fi președintele PSD este una mai veche. Acesta a fost, de altfel, mobilul disidenței sale față de Liviu Dragnea, pe vremea când acesta deținea frâiele partidului. După arestarea liderului PSD, Primarul Capitalei, ajutată de aripa lui Paul Stănescu a mai încercat preluarea șefiei partidului, de data aceasta la Congresul din iunie a acestui an.

Tentativa acestei preluări a eșuat, iar tabăra Firea-Stănescu a fost nevoită să bată în retragere, în așteptarea unui context favorabil pentru debarcarea Vioricăi Dăncilă de la șefia PSD. Calculul acestei tabere a fost să o lase pe Viorica Dăncilă să se erodeze în urma confruntării directe cu Klaus Iohannis, pentru a lovi din nou. Numai că și aceste calcule s-au dovedit a fi greșite.

Viorica Dăncilă nu doar că nu a scăzut în sondaje, dar a început să devină principala amenințare pentru președintele Iohannis în alegerile prezidențiale. Mai multe sondaje de opinie realizate în ultima perioadă, inclusiv de către partidele de dreapta, au arătat că actualul președinte al PSD are de departe cele mai mari șanse de a intra în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Noua strategie a taberei Firea-Stănescu

Acesta este și motivul regrupării de ultim moment al taberei Firea-Stănescu. Se pare că strategia acestui grup este aceea de a periclita șansele Vioricăi Dăncilă în alegerile prezidențiale și de a favoriza în felul acesta o schimbare a leadership-ului partidului.

Gesturile controversate ale celor doi din aceste zile pot fi explicate anume în logica de mai sus. În timp ce Paul Stănescu s-a pronunțat în favoarea votării Guvernului Orban, Gabriela Firea a provocat un scandal în jurul primului spital pentru copiii bolnavi de cancer.

Miza celor două intervenții este una cât se poate de clară. Trecerea guvernului Orban înseamnă, indirect, o înfrângere simbolică a PSD și, deci, a Vioricăi Dăncilă. Pe de altă parte, scandalul din jurul spitalului construit de Asociația ”Dăruiește viața” mizează pe coagularea unei emoții negative împotriva PSD și, implicit, a candidatului său la prezidențiale.

Tabăra disidenților din PSD, în complicitate cu Klaus Iohannis?

De remarcat faptul că, ambele controverse lansate de Gabriela Firea și Paul Stănescu, avantajează partidele de dreapta. Mai precis, PNL și PLUS. De aici și suspiciunea că cei doi lideri PSD acționează în complicitate cu președintele Iohannis și cu președintele PLUS, Dacian Cioloș, interesat să-și impună candidatul său în competiția pentru Primăria Capitalei. Și tot în acest fel se explică și cooptarea lui Cozmin Gușă în PSD de către Paul Stănescu, patronul Realitatea fiind o curea de transmisie între Palatul Cotroceni și tabăra disidenților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.