Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tabloul sprijinului pentru moțiunile la șefia PNL. Ce candidat nu s-a calificat pentru Congres

www.hotweek.ro
pnl dosar sector

În PNL s-a finalizat campania internă pentru președinția PNL.  Conform statutului acestui partid, în  runda finală se califică numai candidații ale căror moțiuni  obțin jumătate plus unu din voturile conducerilor a nu mai puțin de 10 filiale. Datele intrate în posesia stiripesurse.ro arată că unul dintre cei trei aspiranți la șefia PNL a ieșit deja din cursă, în timp ce numărul de voturi și sprijinul filialelor obținut de fiecare din cei doi candidați cu șanse prefigurează oarecum deznodământul zilei de 17 iunie.

La ora actuală, campania internă s-a terminat. Candidații și-au finalizat turneele prin țară, menite să-i convingă pe colegii lor de partid din filiale de justețea propriului program intern, iar, în prezent, toate organizaţiile și-au  dat votul  pe moțiuni în Comitetul Director Judeţean. Colegiul Director Județean este fosta Delegație Județeană Permanentă, care are în componență aleșii locali, județeni și națională. Votul Moțiunilor a fost un tur preliminar, consultativ la votului de la Congres.

Vezi şi: SURSE - Liviu Dragnea bate cu pumnul în masă: ce conține analiza liderului PSD

În această etapă, fiecare filială poate da vot de susținere pentru mai mulţi candidaţi. Tocmai din această cauză, nu este surprinzător  rezultatul în sine, ci diferența -  moțiunea lui Ludovic Orban a  primit sprijin în 40 de filiale, Cristian Bușoi în 22, iar Viorel  Cataramă, în 6.  În număr de voturi se traduce în 2412 pentru Orban, 1132 pentru Bușoi și doar 516 pentru Cataramă, care rămâne astfel în afara jocului electoral din PNL.  Conform statutului PNL, un candidat la preşedinţia partidului poate intra în bătălia finală doar dacă obţine minim 50 la sută plus 1 de voturi în cel puţin 10 filiale ale partidului.

Vezi aici situația pe filiale și voturi pentru fiecare candidat la șefia PNL:

content-image

content-image

Ca susținere, Ludovic Orban a primit cel mai mare număr de voturi într-o serie de filiale puternice precum Suceava, Bihor, Sibiu, Buzău, Dâmboviţa, Argeş, Satu Mare, Mehedinţi, Gorj, Tulcea, Olt, Mureş, Iaşi, Braşov, Bistriţa Năsăud, Prahova, Vaslui, Vrancea, Sector 6, Botoşani, Bacău, Constanţa.  La Cluj, una din filialele fanion liberale, moțiunea lui Orban a primit 57 de voturi, același număr obținut și de Bușoi, în timp ce  Cataramă  a contabilizat 34 de voturi.

Între timp, luând în calcul  voturile primite pentru moțiunea sa în județe, Buşoi poate conta pe o susținere mare din partea organizaţiilor Timiş, Ilfov, PNL Sector, 1, PNL Sector 3, PNL Sector 4, PNL Sector 5, Caraş Severin, Ialomiţa, Maramureş.

Cu toate acestea, surse  din tabăra lui Bușoi susțin că votul dat de filiale pe moțiuni este unul formal, consultativ, care nu reflectă realitatea - aceea că va o luptă strânsă, în care voturile unor filiale vor fi negociate până în ultima clipă, chiar dacă tabăra opusă  aruncă deja pe piață scoruri de peste 70% în favoarea lui Orban.

Ultimul cuvânt îl  vor avea delegații în data de 17 iunie. La Congres vor participa reprezentanți din fiecare filială, peste 5000, numărul acestora și numele lor la nivel de filiale fiind stabilite în urma unui sistem de vot de jos în sus, reprezentanți din oficiu fiind parlamentarii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.