Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tabloul unei națiuni în declin: America își pierde valorile care o defineau cândva, conform unui sondaj WSJ-NORC

sua divizare declin

Valorile tradiționale, precum credința religioasă, patriotismul, faptul de a avea copii și alte priorități devin mai puțin importante pentru americani, potrivit unui nou sondaj Wall Street Journal-NORC.

Singurul lucru, însă, care a crescut în importanță în ultimii 25 de ani în astfel de sondaje este banul, care a fost menționat de 43% în noul sondaj, față de 31% în 1998, relatează The Wall Street Journal.

Sondajul, realizat împreună cu organizația de cercetare nepartizană NORC de la Universitatea din Chicago, a mai arătat că Statele Unite sunt puternic divizate în funcție de partidul politic în ceea ce privește tendințe precum utilizarea pronumelor neutre din punct de vedere al sexului și diversitatea rasială în afaceri.

Potrivit sondajului realizat în mare parte online pe 1.019 persoane în perioada 1-13 martie:

- 38% au declarat că patriotismul este foarte important pentru ei, comparativ cu momentul în care Journal a pus pentru prima dată această întrebare în 1998, când 70% au declarat că patriotismul este foarte important.

- 39% au spus că religia este foarte importantă, în scădere față de 62% în 1998.

- 58% au spus că toleranța față de ceilalți este foarte importantă, față de acum patru ani când 80% au spus că este foarte importantă.

- 23% dintre adulții mai tineri au spus că a avea copii este foarte important.

"Aceste diferențe sunt atât de dramatice, încât conturează un nou și surprinzător portret al unei Americi în schimbare", a comentat Bill McInturff, care a lucrat la un sondaj anterior al Journal cu NBC News. "Poate că tributul diviziunii noastre politice și al celei mai scăzute încrederi economice din ultimele decenii are un efect surprinzător asupra valorilor noastre fundamentale".

content-image

Toate grupele de vârstă, inclusiv seniorii, au declarat că acordă mult mai puțină importanță anumitor valori decât atunci când au fost întrebați în sondajele din 1998 și 2019, dar americanii mai tineri au avut tendința de a acorda o importanță scăzută:

- 23% dintre adulții sub 30 de ani au spus că patriotismul este foarte important pentru ei, comparativ cu 59% dintre seniorii de 65 de ani și peste.

- 31% dintre respondenții mai tineri au spus că religia este foarte importantă, comparativ cu 55% dintre persoanele în vârstă.

Între timp, doar 21% dintre cei intervievați au spus că Statele Unite se situează deasupra tuturor celorlalte țări, în timp ce jumătate au spus că Statele Unite sunt una dintre cele mai mari țări, iar 27% au spus că alte țări se situează mai bine.

Jennifer Benz, vicepreședinte al departamentului de afaceri publice și cercetare media de la NORC, a declarat că unele dintre opiniile exprimate ar putea fi afectate de rezultatele sondajelor privind pesimismul în ceea ce privește economia.

"Oamenii sunt cam deprimați în legătură cu tot ceea ce privește țara", a comentat Benz.

Între timp, multe răspunsuri privind problemele sociale au variat, în funcție de partidul politic:

- Puțin peste 50% dintre republicani au declarat că societatea a mers prea departe în ceea ce privește întreprinderile care promovează diversitatea rasială și etnică, față de 7% dintre democrați.

- 61% dintre democrați au declarat că eforturile de diversitate nu au mers suficient de departe, față de 14% dintre republicani.

- Trei sferturi dintre republicanii intervievați au declarat că societatea a mers prea departe în ceea ce privește acceptarea persoanelor transgender, în timp ce 56% dintre democrați au declarat că societatea nu a făcut suficient.

- 63% au declarat că societățile nu ar trebui să ia poziții publice în probleme sociale și politice, în timp ce 36% dintre persoane au spus că societățile ar trebui să ia poziții. Dintre aceștia, 80% dintre republicani se opun luării de poziție de către companii, în timp ce 56% dintre democrați spun că sunt de acord cu această idee.

- Jumătate dintre ei au declarat că nu le place să li se ceară să folosească pronume neutre din punct de vedere al genului, față de 18% care s-au declarat favorabili. Printre aceștia se numără 30% dintre persoanele cu vârsta sub 35 de ani care sunt în favoarea acestei practici, față de 9% dintre persoanele în vârstă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.