Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tadjikistanul, pe picior de război după recentele victorii ale talibanilor - 20.000 de soldați au fost mobilizați la granița cu Afganistanul

blacknews.ro
Kârgâzstan Tadjikistan

Tadjikistanul mobilizează 20.000 de rezervişti pentru a-şi proteja frontiera de 900 de kilometri cu Afganistanul, potrivit unui decret semnat de preşedintele tadjik Emomali Rahmon, informează DPA, potrivit Agerpres.

Decizia a fost luată după ce peste 1.000 de soldaţi afgani s-au retras în Tadjikistan în noaptea de duminică spre luni după confruntări cu talibanii.

La rândul său, Moscova a anunţat închiderea temporară a unuia dintre consulatele sale din nordul Afganistanului, în contextul agravării situaţiei din zonă.

În Afganistan, militanţii talibani deţin de la sfârşitul lui iunie controlul asupra celui mai important punct de trecere a frontierei cu Tadjikistanul şi alte rute care duc spre această ţară. Ei şi-au intensificat ofensiva de la începutul lunii mai, când a început retragerea militarilor americani desfăşuraţi în Afganistan.

Vineri, trupele americane şi NATO, care de 20 de ani luptă contra talibanilor în Afganistan, au anunţat că se retrag din baza aeriană de la Bagram, o fază importantă a retragerii definitive a militarilor americani aflaţi pe teritoriul afgan.

Serviciile de securitate tadjice (Comitetul de stat pentru securitate naţională) au indicat luni că ''luptătorii talibani au preluat controlul total'' asupra a şase districte din provincia afgană Badakhshan, ce are graniţă cu Tadjikistanul pe o lungime de 910 km.

De partea sa, consilierul naţional pentru securitate al Afganistanului, Hamdullah Mohib, a dat asigurări că este în pregătire o contraofensivă împotriva talibanilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.