Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Taifunul Doksuri se apropie de Filipine: autoritățile au emis ordine de evacuare

abc
taifun japonia

Un super-taifun se îndreaptă marţi spre nordul statului Filipine, a anunţat agenţia meteorologică din această ţară asiatică, declanşând ordine de evacuare ce privesc deplasarea în adăposturi a populaţiilor care trăiesc în zonele costiere, informează AFP.

Vânturile generate de acest taifun, denumit Doksuri, bat cu 185 de kilometri pe oră, îndreptându-se spre un grup de trei insule puţin populate şi aflate în largul regiunii nordice a principalei insule filipineze, Luzon, a precizat aceeaşi agenţie.

Taifunul Doksuri ar trebui să atingă uscatul sau să treacă foarte aproape de insulele Babuyan sau la nord-est de provincia Cagayan până miercuri după-amiază, unde precipitaţii de peste 200 de mililitri cubi sunt aşteptate marţi, a precizat agenţia filipineză în cel mai recent buletin al său, potrivit Agerpres.

Apoi, taifunul ar trebui să se îndrepte spre Taiwan şi spre estul Chinei.

Trei dintre cele cinci insule Babuyan sunt locuite, având o populaţie de aproximativ 20.000 de persoane.

Potrivit lui Charles Castillejos, directorul agenţiei locale de gestionare a catastrofelor naturale, populaţiile care trăiesc în zonele de coastă ale acestor insule au primit ordinul de a-şi părăsi locuinţele, iar pescarii din zonă nu mai au voie să îşi lanseze bărcile pe apă.

"Am trimis poliţia la faţa locului pentru a-i convinge pe scepticii care refuză evacuarea", a adăugat el.

Agenţia meteorologică filipineză a avertizat că valuri de peste trei metri ar putea să se abată asupra zonelor de coastă.

Precipitaţii abundente sunt aşteptate în provinciile muntoase din nordul ţării în zilele viitoare, iar alunecările de teren vor fi "foarte probabile", a precizat aceeaşi agenţie.

Filipine se confruntă, în medie, cu 20 de furtuni majore în fiecare an, care provoacă moartea a sute de persoane, a multor animale şi accentuează starea de sărăcie în regiuni vaste.

Oamenii de ştiinţă au avertizat că aceste furtuni, care distrug şi infrastructuri esenţiale, devin tot mai puternice din cauza schimbărilor climatice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.