Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Taifunul Mawar se apropie de Japonia: meteorologii au emis avertizare de vânturi violente şi ploi torenţiale

scitechdaily.com
Taifunul Chanthu uragan

Puternicul taifun Mawar se va apropia miercuri de prefectura Okinawa din sudul Japoniei, iar meteorologii niponi au emis luni o avertizare de mare agitată, valuri înalte, vânturi violente şi ploi torenţiale, informează agenţia de presă Xinhua.

Agenţia Meteorologică a Japoniei (JMA) a precizat că taifunul Mawar se va apropia de sud-vestul insulei Okinawa pe măsură ce se deplasează pe traiectoria sa actuală, orientată spre nord şi venind de la est de Filipine, cu o viteză de circa 10 km/h, potrivit Agerpres.

Viteza maximă dezvoltată de Mawar a fost de 162 de km/h în apropiere de ochiul ciclonului duminică seară, însă vânturile sale actuale ating viteza de 216 km/h.

Începând de miercuri, meteorologii niponi prognozează că acest taifun puternic, ce are o rază de 220 de kilometri pe direcţia nord-est şi o rază de 150 de kilometri pe direcţia sud-vest în raport cu centrul său, va ajunge lângă Insulele Sakishima, situate în proximitatea insulei principale Okinawa.

JMA avertizează că din cauza deplasării lente a taifunului, condiţiile meteorologice violente ar putea să dureze o perioadă mai lungă şi că sistemul său de înaltă presiune atmosferică ar putea destabiliza condiţiile atmosferice din regiuni extinse de pe teritoriul Japoniei.

Luni, valurile ar putea să atingă înălţimea de cinci metri în proximitatea insulei Okinawa, a precizat JMA, şi de şapte metri lângă Insulele Sakishima.

Meteorologii niponi se aşteaptă ca ploile torenţiale să producă inundaţii atât în estul, cât şi în vestul Japoniei în zilele următoare, pe măsură ce acest front atmosferic va rămâne o perioadă mai lungă deasupra ţării.

JMA a avertizat populaţia să rămână vigilentă pentru a evita alunecările de teren şi inundaţiile care s-ar putea produce în zonele joase.

Potrivit meteorologilor japonezi, creşterea nivelului apelor ar putea provoca ieşirea din matcă a unor râuri, fiind posibile şi incidente provocate de fulgere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.