Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Taiwan: Lumea trebuie să se trezească în faţa ameninţărilor, trage un semnal de alarmă un fost premier japonez

stramtoarea taiwan

Fostul premier japonez Taro Aso a lansat marţi un apel către comunitatea internaţională, îndemnând-o "să se trezească" în faţa ameninţările în creştere în strâmtoarea Taiwan, care separă insula de China continentală, cu ocazia unui forum de securitate la Taipei, potrivit AFP, potrivit Agerpres.

"Cel mai important lucru pentru noi acum este să nu existe niciun fel de război în regiune, inclusiv în strâmtoarea Taiwan", a subliniat fostul şef al guvernului nipon în intervenţia sa la forumul care reuneşte în fiecare an experţi în domeniile maritim şi al apărării.

"Trebuie să ne trezim acum. De la Taiwan la SUA şi alte state din aceeaşi tabără este timpul să ne demonstrăm voinţa şi hotărârea de a lupta şi forţa de descurajare", a adăugat el.

China consideră Taiwanul drept parte a teritoriului său, pe care îl va reintegra într-o zi chiar şi cu forţa dacă va fi necesar.

Insula democratică se confruntă aproape zilnic cu incursiuni ale avioanelor militare chineze în zona sa de apărare aeriană şi cu nave de patrulare după vizita în Taiwan în august 2022 a lui Nancy Pelosi, pe atunci preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, ceea ce a provocat furia Beijingului

China a organizat exerciţii militare timp de trei zile în aprilie, simulând o blocadă a insulei, ca răspuns la întâlnirea în California între noul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, şi preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen.

Ca vecin apropiat al Taiwanului, Japonia "trebuie să fie prima care să îşi exprimă poziţia şi să trimită un mesaj clar comunităţii internaţionale, inclusiv Chinei", a spus în continuare Taro Aso.

"Menţinerea unei ordini libere şi deschise, în baza valorilor universale, în special în regiunea Indo-Pacific, este o problemă vitală pentru securitatea Japoniei", a subliniat fostul prim-ministru japonez.

Aliat apropiat al fostului premier Shizo Abe, Taro Aso este considerat în continuare unul din "greii" Partidului Liberal Democrat din Japonia.

Preşedinta Tsai Ing-wen a declarat în cadrul forumului că aceste tensiuni regionale reflectă "fricţiunile între regimurile autoritare şi cele democratice", care au atins un "punct critic".

"Regimurile autoritare au devenit mai agresive şi mai asertive, sunt de asemenea mai convinse că modelul lor alternativ este mai bun decât democraţia", a afirmat preşedinta taiwaneză, asigurând că guvernul său este hotărât să combată "expansiunea autoritarismului".

"Nu căutăm o confruntare militară şi ne dorim o coexistenţă paşnică, stabilă şi profitabilă cu vecinii noştri, dar Taiwanul este întotdeauna pregătit să îşi apere democraţia şi modul său de viaţă", a subliniat lidera de la Taipei, potrivit AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.