Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Taiwan-ul alege între China și SUA: Primele rezultate parțiale

hoover.org
alegeri taiwan

Lai Ching-te, candidatul la preşedinţie pentru partidul de guvernământ din Taiwan, a preluat sâmbătă conducerea în numărătoarea parţială a voturilor, fiind posibil să câştige alegerile pe care China le-a încadrat ca o alegere între război si pace, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Lai, vicepreşedintele Taiwanului, a obţinut peste trei milioane de voturi până la începutul serii, după închiderea scrutinului, la ora locală 16:00 (08:00 GMT), potrivit numărătorii publicate de presa taiwaneză, el fiind confortabil în faţa celor doi rivali ai săi, deşi niciun partid nu a recunoscut sau pretins victoria.

Partidul său Democrat Progresist, care susţine identitatea separată a Taiwanului şi respinge pretenţiile teritoriale ale Chinei, doreşte să obţină un al treilea mandat, fără precedent în actualul sistem electoral din Taiwan.

Lai se confruntă cu doi oponenţi la preşedinţie - Hou Yu-ih, din cel mai mare partid de opoziţie din Taiwan, Kuomintang, şi fostul primar al Taipei, Ko Wen-je, din micul Partid Popular din Taiwan, fondat abia în 2019.

În numărătoare voturilor nominale publicată de mass-media din Taiwan, Hou era pe locul doi, cu aproximativ 2,7 milioane de voturi, în timp ce Ko a avut puţin peste două milioane.

Adresându-se reporterilor din oraşul sudic Tainan înainte de a vota, Lai a încurajat oamenii să voteze.

”Fiecare vot este preţuit, deoarece aceasta este democraţia din Taiwan câştigată cu greu”, a spus el în scurte observaţii.

În perioada premergătoare alegerilor, China l-a denunţat în mod repetat pe Lai ca fiind un separatist periculos şi a respins apelurile sale repetate la discuţii.

Lai spune că se angajează să păstreze pacea peste strâmtoarea Taiwan şi să întărească apărarea insulei.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat sâmbătă dimineaţă că a observat din nou baloane chineze traversând strâmtoarea sensibilă, dintre care unul a zburat deasupra Taiwanului.

Ministerul a denunţat valul de baloane raportat peste strâmtoare în ultima lună drept război psihologic şi o ameninţare la adresa siguranţei aviaţiei.

”Nimeni nu vrea război”, a spus Jennifer Lu, 36 de ani, o femeie de afaceri, care se juca pe un teren de iarbă cu fiica ei, după ce a votat într-o dimineaţă însorită în districtul Songshan din Taipei.

Hou vrea să reia implicarea începând cu schimburile interpersonale şi, la fel ca China, l-a acuzat pe Lai că sprijină independenţa oficială a Taiwanului.

Lai spune că Hou este pro-Beijing, ceea ce Hou respinge.

Ko a câştigat o bază de sprijin pasionată, în special în rândul tinerilor alegători, pentru că s-a concentrat pe probleme precum costul ridicat al locuinţelor. El doreşte, de asemenea, să reangajeze Trelaţiile cu China, dar insistă că nu se poate face asta în detrimentul protejării democraţiei şi modului de viaţă din Taiwan.

Alegerile parlamentare sunt la fel de importante, mai ales dacă niciun partid nu câştigă majoritatea, putând împiedica capacitatea noului preşedinte de a adopta legislaţie şi de a cheltui, în special pentru apărare.

”În comparaţie cu alegerile anterioare, rezultatul de această dată este foarte greu de prezis. Următorul lider al Taiwanului ar trebui să se gândească la modalităţi de a se înţelege paşnic cu China... Mulţi taiwanezi cred că ar trebui să menţinem status quo-ul”, a declarat Liao Jeng-wen, 44 de ani, un lucrător din sectorul financiar care a votat sâmbătă devreme.

Preşedintele Tsai Ing-wen dă are dreptul, potrivit Constituţiei, să candideze din nou după două mandate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.