Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Taiwanul cere Beijingului să accepte realitatea. Președintele ales, Lai Ching-te, promite să apere țara în faţa ameninţărilor de reunificare

hjnews.com
Lai Ching-te

Taiwanul a cerut, duminică, Chinei să "respecte rezultatele alegerilor prezidenţiale" câştigate de Lai Ching-te, care susţine că insula este independentă de facto şi promite să o apere în faţa ameninţărilor de reunificare, relatează AFP, citat de news.ro.

"Ministerul Afacerilor Externe face apel la autorităţile de la Beijing să respecte rezultatele alegerilor, să accepte realitatea şi să renunţe la reprimarea Taiwanului", potrivit unui comunicat al ministerului taiwanez.

Afirmând că a primit felicitări din partea a "peste 50 de ţări, inclusiv 12 aliaţi diplomatici", ministerul a denunţat "comentariile absurde şi eronate" făcute de autorităţile chineze.

Anterior, duminică, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe declarase pe reţeaua de socializare X că "indiferent de schimbările care au loc în Taiwan, faptul fundamental că există o singură China în lume şi că Taiwanul face parte din China nu se va schimba".

Sâmbătă seară, ţara comunistă, care consideră Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale care trebuie reunificată cu forţa dacă este necesar, declarase că acest vot "nu va împiedica tendinţa inevitabilă de reunificare cu China".

"Noi (...) ne vom opune cu fermitate activităţilor separatiste care vizează independenţa Taiwanului şi ingerinţelor străine", a avertizat Chen Binhua, purtătorul de cuvânt al biroului chinez responsabil cu relaţiile cu Taiwanul.

La capătul unei campanii marcate de o puternică presiune diplomatică şi militară din partea Chinei, vicepreşedintele în exerciţiu Lai Ching-te, în vârstă de 64 de ani, a câştigat alegerile prezidenţiale într-un singur tur de scrutin cu 40,1% din voturi.

El îşi va prelua funcţia la 20 mai, alături de vicepreşedintele său, Hsia Bi-khim, fost reprezentant al Taipeiului la Washington.

Membru al Partidului Democrat Progresist (DPP), la fel ca şi preşedintele demisionar Tsai Ing-wen - care nu a putut fi realeasă după două mandate - Lai Ching-te a promis să "protejeze Taiwanul de ameninţările şi intimidările constante ale Chinei".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.