Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Taiwanul se teme de relocarea spionilor chinezi din Hong Kong

Business Insider
spionaj, china

Guvernul taiwanez a anunţat luni că a modificat reglementările pentru a împiedica cetăţenii chinezi de pe continent, în prezent locuitori ai Hong Kongului şi Macao, să se mute în insula autoguvernată pentru a spiona sau a se angaja în alte acte ilegale, informează dpa potrivit Agerpres.

Consiliul pentru afaceri continentale, cea mai mare agenţie guvernamentală din Taiwan care se ocupă de politicile cu Beijingul, a declarat într-un comunicat că Ministerul de Interne a modificat unele reglementări pentru a împiedica cetăţenii chinezi rezidenţi în Hong Kong şi Macao să se mute în Taiwan pentru a se angaja în "activităţi de infiltrare, propagandă (...), tulburări, chiar activităţi de spionaj".

În viitor, în conformitate cu reglementările nou modificate, guvernul Taiwanului va cere evaluări inter-agenţii cu privire la cererile de relocare depuse de rezidenţi ai Hong Kongului sau Macao originari din China continentală sau care sunt actuali sau foşti oficiali guvernamentali sau militari, a declarat consiliul într-un comunicat.

Noile măsuri vizează consolidarea şi protejarea securităţii naţionale, adaugă comunicatul.

La scurt timp după ce a fost impusă noua lege a securităţii naţionale în Hong Kong, guvernul taiwanez a lansat la 1 iulie un nou birou specializat în asistenţă pentru persoanele din Hong Kong care solicită azil şi în legătură cu oportunităţi de relocare în insula autoguvernată.

Totuşi această deschidere a provocat preocupări din partea oficialilor şi locuitorilor în Taiwan că China ar putea încerca să-i influenţeze democraţia prin metode precum spionajul.

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a condamnat săptămâna trecută arestarea unor activişti pentru democraţie în Hong Kong, inclusiv a fondatorului grupului media Next Digital Jimmy Lai, reiterând că Taiwanul îşi va ţine promisiunea de a-i sprijini pe locuitorii Hong Kongului şi le va oferi asistenţă.

Taiwanul are un guvern independent din 1949, dar China consideră insula democratică parte a teritoriului său, aminteşte dpa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.