Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Talibanii aruncă Afganistanul în întuneric. În Kabul e curent doar câteva ore pe zi

middle-east-online.com
Irak Bagdad atac taliban terorist statul islamic

Talibanii atacă infrastructura de electricitate şi informatică a Afganistanului în timp ce preiau controlul asupra unui număr tot mai mare de districte şi puncte de graniţă strategice, relatează Al Jazeera, potrivit Adevărul.

În condiţiile unei infrastructuri oricum slăbite, alimentarea cu electricitate a avut de suferit , ducând la pene frecvente sau prelungite de curent, înclusiv la Kabul.

Purtătorul de cuvânt al companiei naţionale de electricitate, Breshna Sherkat (DABS), a spus că doar în ultimele şase luni s-au cheltuit aproape 1 milion de dolari pentru a rapara infrastructură lovită de taliban.

„Locuitorii din Kabul au parte de doar câteva ore de curent electric pe zi, unii chiar mai puţin de o oră, care abia le ajunge să-şi încarce dispozitivele înainte să se întrerupă din nou”, dezvăluie Ali Atayee, 30 de ani, programator freelancer, un refugiat afgan din Iran care a avut şansa să studieze informatică la Universitatea Americană din Afganistan.

Sectorul IT din Afganistan este considerat o rară poveste de succes în ţara răvăşită de război, aducând venituri medii anuale de 139,6 de milioane de dolari americani, adică 12% din încasările guvernamentale, potrivit unui raport USAID din 2012.

Experţii în afaceri din Afganistan avertizează că, dacă conflictul continuă în acelaşi ritm, costurile şi riscurile suplimentare legate de infrastructură vor descuraja noi investiţii.

„Când facţiunile în conflict închid serviciile, aceasta afectează generarea de venituri a acestor companii şi le este dificilă justificarea costurilor. Astfel a putea decide să închidă proactiv site-urile sau să reducă investiţiile în întreţinerea lor, privând localnicii de aceste servicii esenţiale ”, a spus fostul preşedinte al ATRA, Mohammad Najeeb Azizi.

Azizi a făcut apel la talibani pentru a „proteja serviciile esenţiale care nu sunt folosite doar de cetăţenii obişnuiţi, ci şi de părţile în luptă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.