Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Talibanii au anunţat că refuză să participe la conferinţa de la Istanbul înaintea retragerii forţelor străine din Afganistan

Agerpres - Reuters
talibani

Talibanii au anunţat marţi că nu vor participa la conferinţa la nivel înalt de la Istanbul, dedicată viitorului Afganistanului, înainte ca toate forţele străine să părăsească teritoriul ţării, informează AFP preluat de agerpres.

"Până când toate forţele străine nu se vor retrage complet din patria noastră, nu vom participa la nicio conferinţă care va lua decizii cu privire la Afganistan", a anunţat, pe Twitter, Mohammad Naeem, purtătorul de cuvânt al talibanilor în Qatar.

Anterior, în cursul zilei de marţi, executivul american a anunţat că toate trupele americane vor pleca din Afganistan "necondiţionat" până pe 11 septembrie, dată ce va marca 20 de ani de la atacurile din 2001 din Statele Unite.

Conferinţa de pace cu privire la Afganistan propusă de SUA era prevăzută să aibă loc la Istanbul (24 aprilie - 4 mai) cu participarea reprezentanţilor guvernului de la Kabul şi ai talibanilor, conform unui anunţ făcut marţi de ministerul turc de externe.

"Turcia, Qatar şi ONU vor organiza în comun o conferinţă incluzivă la nivel înalt la Istanbul între reprezentanţi ai Republicii islamice Afganistan şi ai talibanilor".

Comunicatul ministerului turc de externe mai preciza că obiectivul principal al conferinţei "este să accelereze şi să completeze negocierile inter-afgane de la Doha, în vederea ajungerii la o reglementare politică justă şi durabilă".

Washingtonul a făcut presiuni ca reuniunea să aibă loc înainte de 1 mai, data limită pentru retragerea trupelor sale din Afganistan, conform acordului semnat în februarie 2020 la Doha cu talibanii.

Din septembrie 2020, talibanii şi guvernul afgan negociază la Doha pentru a ajunge la un acord de pace, însă discuţiile nu au dus încă la niciun rezultat concret.

SUA doresc, conform unui plan dezvăluit de presă, formarea unui guvern interimar care i-ar include pe talibani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.