Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Talibanii intră pe fir după ce până și Ucraina a trimis ajutoare în Turcia: Primii bani pentru musulmani

nst.com
talibani

Guvernul taliban din Afganistan va trimite în jur de 165.000 de dolari ca ajutor pentru Turcia şi Siria după cutremurul devastator produs luni, a anunţat Ministerul de Externe de la Kabul, informează miercuri Reuters. Afganistanul trece printr-o severă criză economică şi umanitară şi este el însuşi destinatarul unuia din cele mai mari programe umanitare ale Naţiunilor Unite. Talibanii au preluat puterea în 2021 când forţele străine s-au retras şi, de atunci, Afganistanului i s-au impus sancţiuni asupra sectorului bancar şi nicio capitală nu i-a recunoscut în mod oficial guvernul, scrie Agerpres.

'Emiratul islamic al Afganistanului (...) anunţă un pachet de ajutor de 10 milioane de afgani (111.000 de dolari) şi 5 milioane de afgani (55.512 de dolari) pentru Türkiye şi, respectiv, Siria pe baza umanităţii comune şi a frăţiei islamice', a transmis Ministerul de Externe printr-un comunicat emis marţi seară.

Bilanţul victimelor seismului major produs în Turcia şi Siria a trecut de 8.000, iar echipele de salvare lucrează contratimp, în condiţii de iarnă, pentru a-i scoate pe supravieţuitori de sub dărâmături. Zeci de mii de persoane sunt rănite şi multe au rămas fără locuinţe pe o vreme friguroasă.

Şi în Afganistan, sute de oameni au murit în ultimele săptămâni din cauza frigului puternic şi a crizei economice. Multe organizaţii de asistenţă şi-au suspendat parţial operaţiunile în urma unei decizii a autorităţilor talibane prin care majoritatea angajatelor ONG-urilor nu pot lucra, lăsând aceste agenţii incapabile să desfăşoare multe programe.

Diplomaţi occidentali au spus că nu va fi luată în considerare recunoaşterea oficială a autorităţilor talibane dacă acestea nu îşi vor schimba politica în ce priveşte drepturile femeilor. În pofida tăierii fondurilor de dezvoltare care formau altădată coloana vertebrală a bugetului de stat al Afganistanului, Banca Mondială a scris într-un raport că administraţia talibană a crescut exporturile - unele din ele, în cărbune către Pakistanul vecin -, iar colectarea veniturilor a rămas solidă, inclusiv din taxe vamale şi redevenţe miniere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.