Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Talibanii regretă absenţa de la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai

captură TV
talibani

Guvernul taliban şi-a exprimat regretul pentru absenţa Afganistanului de la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), la care nu a fost invitat şi care a avut loc marţi cu participarea, între alţii, a liderilor din China, India, Iran, Rusia, Pakistan, transmite EFE.

Absenţa Afganistanului din OCS împiedică coordonarea "pentru prevenirea insecurităţii şi interzicerea traficului de droguri, asistenţa umanitară, punerea în aplicare a proiectelor de infrastructură, cooperarea şi încrederea reciprocă pentru conectivitatea economică a regiunii", a transmis guvernul taliban într-un comunicat.

Deşi Afganistanul este membru observator al OCS, talibanii, care se află la putere de aproape doi ani, nu au nicio recunoaştere internaţională şi nu au fost invitaţi la summitul care s-a desfăşurat virtual şi a fost prezidat de New Delhi, potrivit Agerpres.

Talibanii şi-au susţinut participarea ca pe un "drept inalienabil" şi au îndemnat naţiunile membre să le faciliteze participarea la summitul liderilor OCS de anul viitor din Kazahstan, potrivit declaraţiei emise de autorităţi.

În timp ce lipsa recunoaşterii i-a izolat pe talibani de comunitatea internaţională şi de organismele multilaterale, fundamentaliştii au avut întâlniri separate cu reprezentanţi ai Chinei, Pakistanului sau Rusiei, membri ai OCS.

Liderii OCS s-au întâlnit în format virtual sub preşedinţia Indiei. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care s-a alăturat reuniunii, a subliniat situaţia economică şi umanitară gravă din Afganistan, precum şi deteriorarea drepturilor femeilor.

Creată în 2001, OCS, care reuneşte mai mult de jumătate din populaţia lumii, se concentrează pe securitatea regională, pe lupta împotriva terorismului regional, a separatismului etnic şi a extremismului religios.

Organizaţia este formată din nouă state membre (Rusia, China, India, Iran, Pakistan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan), trei observatori (Afganistan, Belarus şi Mongolia) şi şase state asociate (Armenia, Azerbaidjan, Cambodgia, Nepal, Sri Lanka şi Turcia).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.