Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Talibanii salută prelungirea misiunii ONU în Afganistan

captură TV
talibani

Guvernul taliban a salutat vineri prelungirea cu un an a misiunii politice a ONU în Afganistan şi a promis să colaboreze cu aceasta, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat joi cu 14 voturi pentru, inclusiv cel al Chinei, şi cu abţinere doar din partea Rusiei, o rezoluţie în care stabileşte detaliile noului mandat de un an al MANUA, misiunea politică a Organizaţiei Naţiunilor Unite în Afganistan.

Textul adoptat, care nu menţionează termenul "talibani", instituie o prezenţă internaţională oficială în ţară, dar nu este echivalent cu o recunoaştere oficială a noii puteri de la Kabul.

"Considerăm că prelungirea mandatului MANUA este un lucru bun şi dorim ca aceasta să acţioneze eficient pentru rezolvarea problemelor umanitare şi de alte genuri din Afganistan", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al regimului taliban, Zabihullah Mujahid. "Ne vom coordona şi vom colabora cu aceasta", a adăugat el.

Talibanii au preluat puterea în Afganistan în august anul trecut, dar guvernul lor nu este recunoscut nici în prezent de comunitatea internaţională şi ONU a refuzat deocamdată să acrediteze un reprezentant desemnat al fundamentaliştilor islamici.

Ambasadoarea Norvegiei la Naţiunile Unite, Mona Juul, a cărei ţară a redactat rezoluţia, a declarat după votul de joi că "acest nou mandat al MANUA este vital nu doar pentru a reacţiona la criza umanitară şi economică imediată, ci şi pentru a atinge obiectivul nostru primordial de pace şi stabilitate în Afganistan".

Noul mandat al MANUA este valabil până în 17 martie 2023 şi începe cu o componentă umanitară referitoare la ajutorul pentru populaţia afgană, în contextul situaţiei economice şi sociale dramatice şi al mediului de securitate care pare să se stabilizeze.

Rezoluţia are şi o componentă politică: ONU va furniza "servicii de sensibilizare şi bune oficii, în special pentru a facilita dialogul între toţi actorii şi toate părţile politice implicate", "punând accentul pe promovarea unei guvernări cuprinzătoare, reprezentative".

Documentul insistă asupra "participării depline, egale şi semnificative a femeilor", care până acum sunt excluse din guvernarea impusă de talibani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.