Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Talibanii sunt 'clar' responsabili de violenţele din Afganistan (general american)

Agerpres - Reuters
talibani

Talibanii sunt "clar" responsabili de violenţele care continuă în Afganistan, a declarat joi comandantul forţelor americane din Orientul Mijlociu, în contextul în care noua administraţie a lui Joe Biden reconsideră retragerea militară a ţării prevăzută la începutul lunii mai, notează AFP preluat de agerpres.

"Nivelul violenţei în Afganistan este prea mare", a declarat generalul Kenneth McKenzie, şeful Comandamentului Central al Armatei SUA (CENTCOM), în cursul unui turneu în Orientul Mijlociu.

"Violenţa nu este îndreptată împotriva noastră sau împotriva prietenilor noştri din NATO din cadrul coaliţiei, ea este îndreptată împotriva armatei şi a serviciilor de securitate afgane şi împotriva populaţiei", le-a precizat el jurnaliştilor care îl însoţeau. "Şi vine în principal de la talibani, a adăugat generalul american.

Talibanii dezmint că se află la originea violenţelor care au escaladat în timp ce negocierile de pace cu guvernul afgan sunt într-un punct mort, afirmând că cei responsabili sunt alte grupuri jihadiste, dar generalul McKenzie i-a învinuit direct.

Gruparea Stat Islamic (SI) "a desfăşurat cu siguranţă atacuri, dar este nimic în comparaţie cu ceea ce fac talibanii", a spus el, denunţând "atacurile lor în întreaga ţară asupra forţelor afgane, asasinatele ţintite din anumite zone urbane".

"Este clar că talibanii sunt, nu poate fi altcineva", a conchis el. "Este foarte clar", a insistat şeful CENTCOM.

Talibanii au lansat un apel săptămâna aceasta Statelor Unite să respecte acordul de la Doha care prevede retragerea completă a trupelor lor din Afganistan până în luna mai în schimbul unor garanţii de securitate.

Washingtonul îi acuză pe talibani că nu au respectat termenii acordului din moment ce nu trece o zi în Afganistan fără explozia unei bombe, atacuri asupra forţelor guvernamentale sau asasinarea unor personalităţi.

Generalul McKenzie a subliniat că administraţia Biden nu a luat nicio decizie cu privire la retragerea din Afganistan, dar a spus că este "foarte îngrijorat" de riscul reapariţiei grupurilor jihadiste în Afganistan după plecarea trupelor străine.

"Avem motive să credem că acest lucru se poate întâmpla", a ţinut el să adauge el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.