Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tănase Stamule, consilierul economic al premierului Orban: 'Cine nu crede în succesul IMM Invest să spună asta celor 10.000 de firme care au primit finanțare'

stiripesurse.ro
Tanase Stamule

”Estimăm că programul IMM Invest va continua în același ritm și peste 30.000 - 40.000 de companii vor beneficia de finanțări. Până ieri 10.000 de firme au primit finanțare prin IMM Invest Romania, iar valoarea creditelor a depășit 9 miliarde de lei. Este o dovadă clară că programul funcționează și are succes. Cine nu crede în succesul lui să spună asta celor 10.000 de firme care au primit finanțare”, a declarat Tănase Stamule, consilierul economic al premierului Ludovic Orban.

El a arătat că este, în orice fel de condiții, o performanță ca în România să se acorde 10.000 de credite unor firme într-o perioadă de nici două luni. ”Pare complet ridicolă și de neînțeles orice nemulțumire emanată din zona politică legată de acest program al cărui plafon a fost deja mărit de la 15 la 20 de miliarde lei, cu posibilitatea creșterii lui în funcție de cerere”, a declarat Stamule ca răspuns la criticile legate de modul cum a demarat acest program. ”Era, de altfel, natural ca programul să ia un start ceva mai lent. El implică, pe lângă Ministerul Finanțelor și FNGCIMM, zeci de bănci și companii de leasing, fiecare cu propriul cadru normativ și propriile fluxuri de aprobare”, a spus el.

Citește și: EXCLUSIV Mare atenție! Se propagă un imens fake-news: ‘Se schimbă vârsta de pensionare de la 1 iulie’

Programul IMM Invest le permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 să își asigure lichiditățile pentru derularea activității, prin accesarea de garanții de stat la creditele pentru investiții sau pentru capital de lucru luate de la bănci. ”Așteptările de la acest program sunt foarte mari. Aceste prime 10.000 de credite aprobate sunt o primă confirmare și ne dau speranța că vor urma și altele, pe cât posibil în același ritm”, a mai spus consilierul premierului.

Până în prezent, aproximativ 64.000 de firme din România au solicitat credite în cadrul programului IMM Invest, dar, potrivit datelor BNR, în urmă cu un an, doar 12.000 de firme din România erau bancabile, adică aveau bilanțuri curate și erau eligibile pentru accesarea unui credit bancar.

Citește și: Bătaie de joc! Șeful Poliției Constanța va primi pensie de șef

Întrebat în legătură cu situația firmelor care au depus până acum cereri de finanțare prin IMM Invest, Tănase Stamule a răspuns : ”Evident, există un bazin de eligibilitate care nu se suprapune perfect peste numărul total de cereri de finanțare. Unele dintre ele ar putea să nu fie onorate pentru că rolul acestui program este de a susține firmele care au proiecte de viitor în România. Dar numărul firmelor care vor ajunge la finanțări este semnificativ mai mare decât cel al companiilor bancabile, având în vedere existența garanției statului”.

În programul de relansare economică prezentat, miercuri, de guvern, se prevede inclusiv acordarea de garanții de stat pentru creditarea companiilor mari, care nu s-au regăsit până acum printre beneficiarii acestui program. Astfel, garanțiile de stat acordate ar urma să acopere necesarul de garantare în proporție de maximum 90 la sută pentru credite noi sau deja acordate de către băncile comerciale pentru investiții și/sau pentru capitalul de lucru al companiilor cu o CA mai mare de 20 de milioane de lei. Plafonul de garantare ar urma să fie de opt miliarde de lei, pentru un număr estimat de beneficiari de 600.

Citește și: Marcel Vela i-a ‘executat’ de ochii lumii? Șefii din Poliție, mutați disciplinar după ce au intrat în război cu sindicaliștii .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.