Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tănase Stamule (PNL): La Primăria Sectorului 1, legea e făcută să fie încălcată

arhiva personala
Tanase Stamule

Primăria Sectorului 1 rămâne o sursă inepuizabilă de sinecuri pentru rude și diverși protejați puși în funcții publice, nu ca să servească interesele comunității, ci pentru a îndeplini fără crâcnire ordinele „nașului”, la fel ca în armată sau în mafie, susține Tănase Stamule, consilierul pe probleme economice al premierului Ludovic Orban.

El susține într-un comunicat remis stiripesurse.ro că în cadrul Primăriei este o adevărată degringoladă și asta se vede din faptul că se încep proiecte adeseori faraonice fără o bază legală sigură:

”La degringolada din cadrul primăriei, manifestată prin proiecte faraonice anunțate, uneori puse pe hârtie, însă niciodată duse la bun sfârșit, a contribuit și instituția detașării de personal de la privat la stat. Interzisă de la începutul anului prin OUG nr. 1/2020, detașarea angajaților din mediul privat la instituții de stat și autorități publice funcționează însă nestingherită în interiorul acestei primării conduse de primarul incompetent.

Și da, locurile oferite privaților aduși în Primărie, nu pentru un transfer de cunoștințe manageriale, cum am putea crede, ci pentru un transfer de capital în buzunarele proprii, sunt cele despre a căror ocupare nu putem afla citind, de exemplu, în Monitorul Oficial.

Bunăoară, șefii de la ”privat”, puși să coordonează școlile, piețele, spitalele și cultura în sector sunt în continuare în primărie chiar și după intrarea în vigoare a OUG nr. 1/2020, deși pe data de 9 ianuarie aceștia trebuiau să se întoarcă la firmele lor. Respectivii continuă să vină la serviciu și să își ocupe birourile, în timp ce primarul invizibil, obișnuit cu schimbările din mers -  ca la fotbal sau ca la hochei, pe cele 9 (nouă) patinoare pe care a anunțat ca vrea sa le construiască -  a delegat, ca paravan, alte persoane pe posturile de director, care fac însă tot ce le dictează prețioșii șefi rezultați din mediul privat în administrația publică.

Așa stau lucrurile la Primăria Sectorului 1 și, cu siguranță, așa se întâmplă în toate celelalte primării. Doar că este timpul ca aceste practici să înceteze, iar Consiliul Local să reacționeze, la fel ca și autoritățile statului.

Cumetria încetățenită la noi explică de ce administrația românească este la ani lumină de restul administrațiilor europene. În marile democrații occidentale, statele își ”cresc” elitele politice și administrative în instituții de învățământ superior special destinate acestui scop. Franța, de pildă, are Ecole Nationale d’Administration – celebra ENA -, prin care  au trecut generații întregi de înalți funcționari francezi, de la primari până la miniștri și președinți ai Republicii. Se dezvoltă astfel o cultură a administrației profesioniste, cu oameni educați special ca să servească statul și comunitatea. Chiar și alte țări europene, precum vecina noastră de la vest, Ungaria, a înființat de pildă în 2012 o Universitate Națională a Funcționarilor Publici, care a preluat tradiția academică și know-how-ul altor trei universități preexistente.

Doar noi refuzăm să ne trezim și să privim în viitor.”, susține liderul PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.