Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tanczos Barna: Înscrierea în programul de fotovoltaice se face doar cu cartea de identitate

Pinterest
panouri fotovoltaice

Cetățenii care doresc să se înscrie în programul de panouri fotovoltaice au nevoie de un singur document, și anume cartea de identitate, iar ulterior, vor adăuga în aplicația de pe site-ul AFM de la jumătatea lunii martie și un extras de carte funciară care atestă dreptul de proprietate al casei, a anunțat ministrul Mediului Tanczos Barna.

Tanczos Barna a declarat, marți, la Digi24 că „buletinul și extrasul CF trebuie să fie pe același nume și pe aceeași adresă”.

„Pentru a se înscrie în programul de fotovoltaice fiecare cetățean va avea nevoie de un singur document, cartea de identitate. Cu această carte și cu un formular completat online se va înscrie în program, se va deschide aplicația pe site-ul AFM care va fi gata la mijlocul lunii martie.

Aplicația se deschide pentru toți cetățenii care au case de locuit intabulate pe numele celui care aplică și care va trebui să demonstreze cu extras de carte funciară că deține acel imobil.

Regula este clară, buletinul și extrasul CF trebuie să fie pe același nume și pe aceeași adresă”, a spus Tanczos.

Acesta a precizat că, indiferent câte imobile deține, un cetățean poate aplica doar pentru casa care figurează în adresa de buletin.

Ce se întâmplă cu panourile de pe blocuri

Ministrul Mediului a menționat că în 2023 nu se finanțează instalarea de panouri fotovoltaice pe blocuri, acest lucru urmând să se întâmple doar când va exista o soluție tehnică prin care energia produsă pe acoperișul blocului poate fi distribuită locatarilor din apartamente.

„Avem 3 milioane de case intabulate în România, potențial beneficiare ale programului panouri fotovoltaice. Dacă adunăm ce am finanțat anul trecut cu ce vom finanța anul acesta vom ajunge la 200.000 de case din cele 3 milioane, deci nu atingem nici 10%.

Este nevoie de un efort susținut pe partea de case individuale și de aceea cererea este foarte mare, pentru că numărul caselor care se intabulează crește an de an”, a explicat Tanczos.

Potrivit acestuia, independența relativă sau totală din punct de vedere al consumului de energie electrică se poate realiza doar dacă există siguranța dreptului de proprietate și dacă are loc racordarea ulterioară la rețeaua de distribuție care oferă calitatea de prosumator familiei sau persoanei care deține imobilul.

„Practic, va fi nevoie de două documente, carte de identitate și extras CF, care se va încărca în aplicație ulterior la înscrierea în program, dar în chestionar beneficiarul își va asuma obligația de a veni cu extras de carte funciară.

La sfârșitul implementării, după montarea panourilor trebuie să vină cu documentul care este eliberat de distribuitorul de energie electrică și prin care se demonstrează calitatea de prosumator a persoanei beneficiare”, a precizat Tanczos Barna.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.