Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țânțarii din București, misiune imposibilă - Compania municipală explică de ce nu scăpăm nici anul acesta de supărătoarele insecte

www.observator.ro
dezinsecție parcuri

Deși suntem doar în prima jumătate a lunii aprilie, în București au apărut deja țânțarii. Într-un răspuns pentru stiripesurse.ro, Compania Municipală Eco Igienizare arată măsurile pe care le-a luat până acum împotriva acestor insecte și susține că unii bucureșteni contribuie la agravarea problemei.

Potrivit Companiei Municipale Eco Igienizare București (CMEIB), responsabilă de dezinsecțiile din Capitală, primele insecte apărute nu sunt țânțari, deși seamănă cu aceștia. Este vorba despre Chironmide și Dixide, care nu transmit boli.

Potrivit CMEIB, tratamentele de dezinsecție sunt sincronizate cu ciclul biologic al țânțarilor, care depind de condițiile meteorologice pentru a se reproduce. Începerea prea timpurie a acestor tratamente ar putea perturba ecosistemul local. Cu toate acestea, datorită temperaturilor recent crescute, speciile hibernante de țânțari au devenit active și au început să depună ouă, ceea ce a necesitat o intervenție rapidă din partea autorităților.

În această perioadă, tratamentele aplicate se concentrează atât pe eradicarea țânțarilor adulți în spațiile interioare și subsolurile instituțiilor publice, cât și pe combaterea larvelor de țânțari în zonele umede ale capitalei, cum ar fi malurile lacurilor. Aceste acțiuni sunt esențiale pentru a preveni formarea de noi populații de țânțari care pot contribui la răspândirea bolilor.

Neglijența populației face imposibilă eradicarea țânțarilor

De asemenea, mai arată CMEIB, pe lângă măsurile active de dezinsecție, există un accent pe educația publicului cu privire la prevenirea formării de habitat favorabil pentru țânțari, cum ar fi eliminarea apelor stătătoare și gestionarea corectă a deșeurilor.

„Țânțarii au ca specific de dezvoltare mediul acvatic, și anume apă băltită de mică adâncime, care, pe lângă depresiuni în sol unde se poate acumula apă în urma precipitațiilor abundente, se poate colecta în șanțuri de scurgere înfundate, jgheaburi necurățate, în sistemul de canalizare/colectare apă pluvială care poate fi colmatat, cât și în diferite recipiente aflate pe domeniul public și privat.

Acestea sunt, de cele mai multe ori, reprezentate de anvelope depozitate necorespunzător, recipiente cu apă pentru flori din cimitire, alte recipiente utilizate în gospodării pentru colectarea apei, și alte asemenea. Totodată, prezența terenurilor/clădirilor aflate în paragină duce de multe ori la formarea de cuiburi larvare care, neidentificate, contribuie în sezonul cald la înmulțirea exponențială, în generații suprapuse, a populațiilor de țânțari.

Toate aceste elemente, care sunt prezente și în zonele limitrofe Capitalei, corelate cu faptul că țânțarii pot zbura până la 1 km în căutarea hranei sau depunerea ouălor, mențin o densitate ridicată a populațiilor de țânțari, în ciuda tratamentelor de dezinsecție aplicate.

Lipsa conștientizării populației cu privire la ciclul de dezvoltare al țânțarilor poate conduce astfel atât la o densitate ridicată a populațiilor de țânțari cât și la distribuția acestora pe suprafețe foarte mari, prin oferirea de condiții propice pentru dezvoltare. Operațiunile pe care CMEIB le efectuează au drept scop limitarea dezvoltării țânțarilor în efective deosebit de numeroase, menținerea acestora sub control la un nivel de confort, și implicit împiedicarea apariției de focare epidemice”, transmite Compania Municipală.

Tratamentele generalizate mai așteaptă

În răspunsul oferit stiripesurse.ro, Compania Municipală Eco Igienizare mai arată că tratamentele de pulverizare ultra-fină pe vegetație vor începe la sfârșitul lunii aprilie și se vor desfășura periodic, în funcție de condițiile meteorologice, până în septembrie, mențonând populația de țânțari sub control și la un nivel confortabil pentru locuitorii orașului.

Compania Municipală Eco Igienizare este una dintre puținele companii înființate în mandatul Gabrielei Firea care au fost păstrate de administrația actuală. Motivul principal ar fi prețurile sub nivelul pieței pe care le presupun activitățile de dezinsecție și deratizare în acest format. Pe lângă țânțari, CMEIB se mai ocupă și de combaterea căpușelor, a gândacilor din subsoluri și a șobolanilor din Capitală.

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.