Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țară amanetată! CFA România anunță că datoria publică va sări de 54% din PIB

stiripesurse.ro
PIB

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România estimează că leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,0719 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 7,73%, cel mai scăzut nivel din martie 2022.

Datele colectate de CFA în luna mai mai arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor (85%) incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 5,0146 lei/euro.

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere macroeconomică al CFA, acesta a crescut în mai (cu 4 puncte) la valoarea de 59 puncte. Evoluţia s-a datorat componentei de anticipaţii, care a înregistrat o creştere de 8 puncte, până la valoarea de 56,7 puncte.

Datele sondajului mai arată că deficitul bugetului de stat pentru anul 2023 a atins valoarea medie a anticipaţiilor de 4,8%, în timp ce evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2023 este estimată la 2,7%, în scădere uşoară de la valoarea de 2,8% afişată în prognoza anterioară.

Totodată, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este preconizat să atingă 6,12% în următoarele 12 luni.

„Conform rezultatelor sondajului procesul dezinflaționist continuă, anticipațiile inflaționiste atingând cea mai mică valoare din 2013. Consistent cu aceste anticipații dezinflaționiste sunt și anticipațiile de ușoară reducere a ratelor de dobândă. Însă, în acest ciclu economic, atât rata inflației, cât și ratele de dobândă se vor stabiliza la valori semnificativ mai ridicate decât cele înregistrate între cele două crize: criza subprime și criza corona”, spune Adrian Codirlaşu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Referitor la evolutia prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 61,5% dintre participanți anticipează o stabilitate a acestora în timp ce 38,5% dintre participanți anticipează o scădere în următoarele 12 luni, nefiind înregistrată nicio opinie de majorare a prețurilor.

De asemenea, 46% consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 54% că sunt corect evaluate.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

Sondajul Asociaţiei CFA România reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET şi condiţiile macroeconomice globale, scrie Ziarul Financiar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.