Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țara care îi ajută pe talibani să redeschidă aeroportul din Kabul

Nexta
Kabul aeroport

Qatarul colaborează cu talibanii în vederea redeschiderii aeroportului din Kabul, a anunţat joi ministrul de Externe Mohammed bin Abderrahman Al-Thani, precizând că ”niciun acord” nu a fost încă încheiat în acest sens, relatează AFP.

”Rămânem încrezători în posibilitatea gestionării operaţiunilor cât mai rapid posibil”, a anunţat, într-o conferinţă de presă, la Doha, Mohammed bin Abderrahman Al-Thani.

”Nu există încă un acord” în acest sens, a precizat el.

”Ne aflăm în continuare în stadiul evaluării. Nu există vreun indiciu clar cu privire la data la care (aeroportul) va fi deplin operaţional, însă muncim din greu”, a mai declarat ministrul, a cărui ţară întreţine relaţii strânse cu mişcarea islamistă talibană, care a preluat puterea la Kabul la 15 august.

”Este foarte important ca talibanii să-şi demonstreze angajamentul de a furniza o trecere sigură (în vederea ieşirii din ţară) şi libertatea mişcării poporului afgan”, a subliniat el, precizând că la negocieri ia parte şi Turcia, ”dacă ea poate furniza o asistenţă tehnică în acest stadiu”.

”Sperăm să avem veşti bune în zilele următoare”, a mai declarat ministrul.

Qatarul - care a trimis miercuri un avion de tip Boeing C-17A Globemaster la Kabul - se află în prezent în centrul atenţiei comunităţii internţaionale, din cauza capacităţii sale de a comunica cu noii stăpâni de la Kabul.

Această ţară bogată de la Golful Persic a jucat un rol de mediator în procesul de pace dintre Guvernul afgan şi talibani, înainte ca islamiştii să preia puterea.

Talibanii şi-au sărbătorit marţi victoria în Afganistan, la o zi după plecarea ultimilor militari americani.

Această retragere a pus capăt unui război de 20 de ani declanşat de intervenţia unei coaliţii internaţionale conduse de către Statele Unite în vederea îlăturării de la putere a talibanilor, în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie în America.

Revenirea islamiştilor la putere i-a obligat pe occidentali să-şi evacueze precipitat de pe aeroportul din kabul cetăţenii şi afgani care riscau să sufere represalii din partea talibanilor din cauză că au lucrat pentru forţe străine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.